Gyvenimas su bimodaline klausa: Antonio istorija

Italas Antonio nuo gimimo turi klausos sutrikimų ir ilgą laiką naudojo klausos aparatus. Pernai jis vienai pusei gavo kochlearinį implantą ir pradėjo patirti garsų pasaulį kaip bimodalinis vartotojas. Šiandien jis studijuoja audiologiją ir savo „Instagram“ kanale nori atkreipti dėmesį į klausos praradimą ir gyvenimą su bimodaline klausa.

Mano vardas Antonio, man 25 metai ir gyvenu Turine, Italijoje. Aš daug atsiduodu menui, myliu ilgus pasivaikščiojimus gamtoje ir valdau socialinės žiniasklaidos kanalą apie kurtumą ir bimodalinę klausą. Visą gyvenimą turėjau sunkumų girdėti. Mano klausos praradimas prasidėjo ankstyvame amžiuje, o supratimas pamažu blogėjo ir paauglystėje pasiekė žemą lygį. Niekada nesužinojome apie tikslią mano klausos praradimo priežastį, aš tik žinau, kad tai nėra dėl retos genetinės būklės ir kad ji tikriausiai buvo įgyta apie gimimą. Aš visada norėjau sužinoti daugiau apie klausą ir nusprendžiau studijuoti audiologiją. Šiuo metu siekiu bakalauro laipsnio. Mano profesinis tikslas yra padėti kitiems žmonėms, turintiems klausos sutrikimų, ypač kochlearinių implantų vartotojams.

Mano kelionė į bimodalinę klausą

Praėjusiais metais nusprendžiau implantuoti kochlearinį implantą dešinėje pusėje ir taip prasidėjo mano kelionė į bimodalinę klausą. Italijoje LOR chirurgas jums parenka kochlearinį implantą kartu su daugiadisciplinine komanda, pavyzdžiui, audiologais ar logopedais. Chirurgas išnagrinėja jūsų atvejį ir nusprendžia, kurio gamintojo klausos implantas būtų geriausias pasirinkimas, tačiau, žinoma, kaip būsimas vartotojas taip pat galite pranešti jiems, jei turite tam tikrų pageidavimų.

Mano chirurgas norėjo rinktis MED-EL, ir aš buvau labai patenkintas tokiu pasirinkimu, nes jis sutapo su tuo, ko ieškojau KI sistemoje: kas man patiko MED-EL, buvo puiki galimybė pritaikyti elektrodus pagal kiekvieno paciento poreikius ir galimybę išsaugoti liekamąją klausą. Man taip pat patiko, kad bus naudojama programinė įranga OTOPLAN, leidžianti chirurgui planuoti KI operaciją ir įdėti elektrodą į geriausią įmanomą vietą vidinėje ausyje. Kartu su garso apdorojimo strategijomis MED-EL vartotojai gali girdėti kuo natūraliau.

SONNET 2 + klausos aparatas = Bimodalinė klausa

Mano operacija vyko be jokių komplikacijų ir greitai pasveikau. Netrukus atėjo mano aktyvavimo diena ir aš gavau savo „SONNET 2“ garso procesorių. Mano, kaip bimodalinio vartotojo, gyvenimas galėjo prasidėti! Tai reiškia, kad kartu su naujuoju kochleariniu implantu dešinėje pusėje aš vis dar naudoju klausos aparatą kairėje pusėje.

Po aktyvacijos klausymasis su savo KI iš pradžių buvo varginantis, tačiau greitai prie to pripratau. Aš naudoju du skirtingus klausos aparatų tipus kartu, o tai reiškia, kad klausos aparatų bei kochlearinių implantų sistemos veikia skirtingai, mano KI nustatymus reikėjo pritaikyti prie mano klausos aparato. Ir su audiologo naudojama „MAESTRO 9.0“ programine įranga tai nebuvo problema. Dėl šio kochlearinio implanto ir klausos aparato derinio daugelis kasdienių dalykų tapo lengvesni, pavyzdžiui, pokalbiai ar filmų žiūrėjimas. Mano „SONNET 2“ taip pat žymiai palengvino klausą universitete!

Sąmoningumo didinimas „Instagram“

Maždaug tuo metu, kai man atliko KI operaciją, aš taip pat įkūriau savo „Instagram“ paskyrą, vadinamą bimodal_hearing. Man šis „Instagram“ puslapis yra dalis mano misijos pakeisti klausos praradimo suvokimą. Kurtumas visada turėjo neigiamą atspalvį ir tai sukūrė neteisingą žmonių, turinčių klausos sutrikimų, įvaizdį mūsų visuomenėje. Tai dažnai apsunkina mūsų gyvenimą ir susiduriame su daugybe išankstinių nuostatų – net ir šiandien. Noriu tai pakeisti, klausos prietaisais šviesti žmones apie gyvenimo tikrovę ir parodyti, kokia įprasta yra mūsų kasdienybė.

Antonio paskyrą galita pamatyti čia

„Instagram“ taip pat rodau savo skirtingus dizaino viršelius ir spalvų derinius. Man patinka pritaikyti savo garso procesorių su skirtingais dangteliais ir spalvingomis dalimis. Man tai svarbu priimti garso procesorių kaip savo ir kasdienio gyvenimo dalį.

Mano patarimas kitiems

Jei galėčiau kitiems žmonėms, pradedantiems panašią klausos kelionę, duoti vieną patarimą, tai būtų: turėtumėte daug dirbti sau ir klausai, tačiau nesukeldami pernelyg didelių lūkesčių. Būkite reiklūs sau, tačiau tuo pat metu būkite kantrūs.

Dalį darbo galite atlikti jūs ir jūsų komanda, tačiau visa kita atliks laikas. Svarbu būti pastoviam. Kiekvienas iš mūsų turime savo kalną, į kurį reikia kopti. Nenusiminkite, jei kaimynui lengviau. Iš viršaus tai bus verta visų pastangų.

Ačiū, Antonio!

Daugiau apie bimodalinę klausą –> čia