Kodėl šie maisto produktai yra naudingi jūsų klausai ir bendrai sveikatai?

Maistas, kurį valgote, visapusiškai veikia jūsų sveikatą. Kalbant apie klausą, tam tikros medžiagos turi teigiamą poveikį ir gali padėti išvengti klausos praradimo. Čia pateikiame mineralus, vitaminus ir aliejus, kuriuos turėtumėte įtraukti į savo mitybą, kad sustiprintumėte savo klausą, ir geriausius maisto šaltinius, kur šių medžiagų rasti.

Kalis

Skystis jūsų vidinėje ausyje yra atsakingas už vidinių ausų plaukų ląstelių aktyvavimą, kurios siunčia impulsus į smegenis apie tai, ką girdite – taip jūs atpažįstate garsus. Kalis reguliuoja skysčių kiekį jūsų kūno audiniuose ir kraujyje, o kadangi vidinėje ausyje yra skysčio, kalis yra svarbus jūsų klausai. Kalio kiekis mūsų organizmuose natūraliai mažėja senstant. Taigi, norėdami palaikyti gerą klausą gera, nepamirškite vartoti produktų, kuriuose yra daug šio mineralo.

Mes rekomenduojame apelsinus, bulves, saldžiąsias bulves, avokadus, obuolius, špinatus, melionus, limos pupeles ir pomidorus.

Folio rūgštis

Kūnui reikia folio rugščių, kad gamintų naujas ląsteles. Be to folio rūgštis prisideda prie geros kraujotakos, kuri yra svarbi plaukams vidinėje ausyje (tie, apie kuriuos kalbėjome aukščiau). Tokiu būdu folio rūgštis gali palaikyti jūsų vidinės ausies funkcijas. Tyrimai rodo, kad folio rūgštis taip pat gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais. Tai padeda jūsų klausai, nes laisvieji radikalai gali sumažinti kraujo tekėjimą į vidinę ausį ir pažeisti jutimo ląsteles, kurios yra labai svarbios geram klausymui.

Gaukite reikiamą folio rūgštį iš šparagų, brokolių, špinatų, ankštinių ir citrusinių vaisių.

Magnis

Magnis saugo klausą nuo triukšmo sukeltų klausos sutrikimų. Mičigano universiteto Kresge klausos tyrimų instituto moksliniai tyrimai rodo, kad, magnis  kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie atsiranda, kai girdime didelį triukšmą. Taip šis elementas padeda apsaugoti jūsų vidinės ausies plaukus bei klausą. Beje, mažas magnio kiekis jūsų organizme gali siaurinti vidinių ausų kraujagysles.

Taigi, kitą kartą, kai būsite parduotuvėje, nusipirkite bananų, artišokų, pomidorų, riešutų, avokadų ir tamsaus šokolado.

Omega-3

Omega-3 yra svarbus elementas visam kūnui. Tai yra priešuždegiminė ir senėjimą stabdanti medžiaga, kuri padeda jūsų smegenų funkcijoms – ir, kaip paaiškėja, taip pat gali užkirsti kelią klausos praradimui. Iš tiesų, tyrimas parodė, kad šios riebalų rūgštys gali sumažinti su amžiumi susijusio klausos praradimo riziką net 40%.

Laikas į savo dietą įtraukti lino sėklų, lašišų, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir sardinių.

Vitaminas D

Galbūt girdėjote, kad kalcis yra svarbus jūsų kaulams. Ar žinote, kad taip pat svarbus yra ir vitaminas D? Vidurinėje ausyje yra trys maži kaulai, kurie yra labai svarbūs jūsų klausymui. Ir be vitamino D šie kaulai gali susilpnėti, o tai gali turėti įtakos jūsų klausai. Vitaminas D daugiausiai gaminamas būnant saulėje, tačiau dažnai saulės spindulių nepakanka.

Papildykite savo vitamino D atsargas ne tik džiaugdiamiesi saulės voniomis, bet ir valgydami žuvis, pavyzdžiui, lašišą, tunų konservus, silkę, sardinių ar menkių kepenų aliejų.