fbpx

Kai vienoje ausyje nešiojate kochlearinį implantą, o kitoje – klausos aparatą, tai vadinama bimodaline klausa.

Klausos praradimas abiejose ausyse

Klausos praradimas yra stebėtinai dažnai pasitaikantis reiškinys, būdingas ir vaikams, ir suaugusiems. Kai klausos sutrikimas yra jūsų vidinėje ausyje, (ausies sraigėje), tai vadinama sensorineuriniu klausos praradimu.

Jei klausa prarandama tik vienoje ausyje, tai vadinama vienašaliu klausos praradimu arba vienpusiu kurtumu, o jei turite abiejų ausų klausos praradimą, tai yra abipusis klausos praradimas.

Sensorineurinį klauos praradimas gali būti įgimtas arba jį gali sukelti infekcija, ototoksiniai vaistai ir kiti veiksniai. Jei laikui bėgant jis tampa rimtesnis, tai vadinama progresuojančiu klausos praradimu.

 

Dažnai progresuojantis sensorineurinis klausos praradimas yra asimetriškas, o tai reiškia, kad jis pažeidžia vieną ausį blogiau nei kitą ausį.

Jei turite abipusį klausos praradimą ir ketinate implantuoti kochlearinį implantą, sužinokite, kaip kochlearinis implantas ir klausos aparatas gali veikti kartu, kad vėl girdėtumėte dviem ausimis.

Klausos aparatai ir kochleariniai implantai

Klausos aparatai gali būti naudingi esant vidutiniam klausos praradimui, tačiau jie garsesnius garsus skleidžia tik iš išorės, todėl negali veiksmingai gydyti rimtesnio vidinės ausies klausos praradimo. Jei sraigėje garso aptikimo plaukų ląstelės neveikia, jos nereaguoja į klausos aparato sustiprintus akustinius garsus.

Jei klausos praradimas progresuoja, kochlearinis implantas gali būti veiksmingesnis gydymo būdas. Kochlearinis implantas veikia tiesiogiai kartu su jūsų vidine ausimi, kad jūs girdėtumėte. Kuo skiriasi kochlearinis implantas ir klausos aparato?

Kochlearinis implantas naudoja mažus elektrinius impulsus, kad aplenktų neveikiančias jūsų plaukų ląsteles. Ausies sraigėje implanto signalai paverčiami nerviniais signalais, kurie jūsų klausos nervu natūraliais keliais nukeliauja į smegenis.

Net jei stipriausi klausos aparatai jums netinka, kochlearinis implantas gali būti labai efektyvus būdas atkurti klausą.

kaip veikia MED-EL kochlearinis implantas?

Bimodalinė klausa naudojant kochlearinį implantą

Kochleariniai implantai ir klausos aparatai veikia skirtingai, tačiau jie taip pat gali veikti kartu. Kai vienoje ausyje nešiojate kochlearinį implantą, o kitoje – klausos aparatą, tai vadinama bimodaline klausa.

Kas gali naudotis bimodaline klausa? Jei turite asimetrišką klausos praradimą, jums gali prireikti tik kochlearinio implanto į blogesnę ausį. Arba jūsų sveikatos priežiūros specialistas gali pasiūlyti tik vieną kochlearinį implantą vienai ausiai, kas yra žinoma kaip vienpusis kochlearinis implantas.

Net jei jūs turite teisę į kochlearinius implantus abiem ausims, galbūt neturėsite dviejų kochlearinių implantų iškart. Suaugusiems dvišaliai kochleariniai implantai dažnai implantuojami nuosekliai, o tai reiškia, kad kiekvienos ausies operacija atliekama atskirai su kelių ar daugiau mėnesių tarpu. Prieš antrą kochlearinio implanto operaciją galite toliau naudoti klausos aparatą neimplantuotoje ausyje.

Kodėl norėtumėte vienoje ausyje naudoti kochlearinį implantą, o kitoje – klausos aparatą? Atsakymas paprastas. Kai tik įmanoma, turėtumėte daryti viską, kad girdėtumėte per abi ausis.

Girdėti abiem ausimis

Koks yra klausos abiem ausimis privalumas? Natūralios klausos metu jūs naudojate dvi ausis taip pat, kaip ir dvi akis. Mūsų smegenys lygina ir interpretuoja šiuos du atskirus garso signalus, kad girdėtume 3D formatu.

Tai svarbu, nes tai leidžia mūsų smegenims aktyviai susitelkti ties tuo, ką norime išgirsti filtruodami triukšmą fone. Jei atimsi klausą iš vienos ausies, visi tie garsai taps „beformiai“.

Yra trys pagrindiniai būdai, kaip klausymasis abiem ausimis suteikia geresnės garso informacijos jūsų smegenims.

Dvipusė klausa ir vienpusis kurtumas

Binauralinis apibendrinimas
Klausymasis abejomis ausimis suteikia smegenims išsamesnį ir tvirtesnį garso signalą, kurį galima derinti, palyginti ir kontrastuoti. Tai palengvina triukšmo girdėjimą ir sumažina klausymo pastangas.

Slopinimo efektas
Kai galite palyginti panašius garsus abejose ausyse, jūs naudojate šią informaciją, kad pagerintumėte garso kokybę ir filtruotumėte foninį triukšmą.

Galvos šešėlio efektas
Jūsų galva yra natūralus garso barjeras, todėl galėdami girdėti abiem ausimis, jūs nepraleidžiate nieko, kas vyksta iš vienos ar kitos pusės.

Kai galite naudoti abi ausis, lengviau girdėti triukšmingoje aplinkoje, pavyzdžiui, restoranuose ir šeimos susibūrimuose. Turėdami dvi girdinčias ausis, jums reikia mažiau protinių pastangų klausant. Tai svarbu, nes tai gali reikšti mažesnį išsekimą nuo kasdienio triukšmo .

Naudojant abi ausis taip pat lengviau pasakyti, iš kur sklinda garsai. Svarbiausia, kad klausa abiem ausimis gali žymiai pagerinti jūsų gyvenimo kokybę.

Klausos abiem ausimis pranašumai:

Geresnis kalbos supratimas triukšmo metu

✅ Daug mažiau pastangų klausytis

 Mažesnė socialinė izoliacija

 Geresnė garso lokalizacija

 Pagerėjusi gyvenimo kokybė

 

 

 

 

``Man labai patinka KI garso ir klausos aparato derinys! Aš galiu daug geriau sekti tai, ką sako mano dešinėje sėdintys žmonės, aš galiu lokalizuoti ir iš tikrųjų su KI girdėti garsus, kurių negirdžiu su klausos aparatu. . ``

Annette, MED-EL kochlearinio implanto naudotoja

 

 

 

 

Pagaminta bimodaliniam klausymui

Dabar, kai žinome, kodėl svarbu girdėti abiem ausimis, dar kartą pažvelkime į bimodalinį klausymą. Jei ketinate gauti kochlearinį implantą į vieną ausį, o kitoje ausyje dėvėsite klausos aparatą, turite daug apgalvoti.

Svarbu, kad jūs ir jūsų klinikinė komanda nuspręstumėte, kas jums geriausia. Mes parengėme šį vadovą, kad galėtume paaiškinti skirtumą tarp MED-EL pagamintų bimodalinių kochlearinių implantų ir kitų sistemų.

Kitos sistemos

Kitos kochlearinių implantų sistemos dažnai reklamuojamos kaip turinčios konkretaus partnerio prekės ženklo klausos aparatą. Šios sistemos yra parduodamos kaip geresnės, nes tas klausos aparatas buvo užprogramuotas „gydyti garsą taip pat“, kaip tas kochlearinis implantas. Tačiau naudojant šias kitas sistemas, tai iš tikrųjų reiškia žymiai pakeisti tai, kaip klausos aparatas traktuoja garsą, labiau panašų į tą kochlearinį implantą. Galų gale tai gali reikšti, kad jūsų klausos galimybės su klausos aparatais yra sumažėjusios. Ir kai viena ausis taip pat negirdi, tada abi ausys neišgirsta iki galo.

Bimodalinė klausa su MED-EL

„MED-EL“ filosofija yra tai, kad mūsų kochleariniai implantai labiau atitinka natūralią klausą. Idėja paprasta: užtikrinkite glaudesnę abiejų ausų atitiktį, kad abi ausys galėtų geriau veikti kartu. Tai leidžia lengviau priderinti bet kurį klausos aparatą, įskaitant klausos aparatą, kurį dabar nešiojate. Leidžiant abiem ausims girdėti kuo geriau, abi ausys gali geriau veikti kartu.

Arčiau natūralios klausos

Ką mes turime omenyje arčiau natūralios klausos, naudodami kochlearinius implantus? Yra dvi pagrindinės natūralios klausos savybės, kurias mes įdiegiame į savo implantus: tonas ir garsumas.

Tonas yra garsų dažnis, pvz., aukštas paukščių čiulbesys ar žemo tono šunų lojimas. Kodėl yra taip svarbu, kad garso tonas būtų kuo artimesnis natūraliam? Paprasčiau tariant, garsai, kuriuos girdite su KI, turėtų skambėti kaip natūralus garsas. Nesvarbu, ar tai būtų mylimojo juokas, ar jūsų mėgstama muzika, mes stengiamės, kad garsai būtų panašesni į jūsų prisimenamus.

Gamtoje jūs naudojate visą savo ausies sraigę, kad išgirstumėte visus skirtingus garso aukščius. Mūsų ilgi, lankstūs elektrodai yra suprojektuoti naudoti visą jūsų sraigę. Mes sekame gamtą naudodami abu natūralaus garso kodavimo tipus, kad užtikrintume artimiausią atitikimą nuo žemų iki aukštų tonų.

Garsas arba garsumas tarp abiejų ausų taip pat turėtų būti subalansuotas. Mes naudojame kuo natūralesnė garso kitimo modelį, kuris padeda automatiškai subalansuoti garsą tarp kochlearinių implantų ir bet kokių klausos aparatų.

Arčiau natūralios klausos technologija leidžia naudoti MED-EL kochlearinius implantus kartu su bet kuriuo klausos aparatu!

Tonų derinimas

Svarbiausia klausant bimodališkai: naudojant MED-EL galima tiksliai suderinti jūsų kochlearinio implanto ir klausos aparato garsus. Pilno, suderinto dažnių diapazono teikimas abiejose ausyse vadinamas „visišku integravimu“. Tai gali padėti jūsų smegenims lengviau sujungti ir palyginti abiejų ausų garsus.

Kiti kochleariniai implantai nėra skirti naudoti visai jūsų sraigei. Bimodaliniam klausymui šiose sistemose dažnai naudojama „dalinė integracija“, o tai reiškia, kad klausos aparatas yra perprogramuojamas taip, kad vienoje ausyje būtų tik žemieji dažniai, o kochlearinis implantas naudojamas aukštesniems dažniams kitoje ausyje. Tai sukelia nesubalansuotą signalą tarp jūsų ausų, kuris suteikia mažiau informacijos jūsų smegenims.

Dalinė integracija

Aukšti dažniai

Kochlearinis implantas

Klausos aparatas

Žemi dažniai

Visiška integracija

Aukšti dažniai

Kochlearinis implantas

klausos aparatas

Žemi dažniai

Garso kitimas

Kai garsai tampa stipresni, garso lygis turėtų būti subalansuotas abiejose ausyse. Tai ypač svarbu triukšmingoje aplinkoje, kur garso skirtumai padeda filtruoti triukšmą. Med-el garso procesoriai yra suprojektuoti taip, kad atitiktų natūralų garsumo kitimą. Tai palengvina bet kokio klausos aparato pritaikymą ir taip pat suteikia platų dinaminį diapazoną pačiam garsui. Tai reiškia, kad triukįmingame kambaryje kalbantis asmuo gali būti girdimas per foninį kambario triukšmą.

Kitose sistemose gali būti naudojamas didesnis suspaudimo laipsnis (pvz., 12: 1), o tai reiškia, kad skirtumai tarp stipresnių garsų gali būti prarasti. Jis taip pat labai skiriasi nuo įprasto klausos aparato suspaudimo laipsnio (2: 1 arba 3: 1). Tai reiškia, kad garsų pokyčiai tarp ausų bus nesubalansuoti, nebent klausos aparatas bus perprogramuotas taip, kad garsas būtų gerai „suspaudžiamas“. O nenatūraliai didelis suspaudimo laipsnis gali paveikti kalbos supratimą ir garso kokybę naudojant klausos aparatą.

Geriausias girdėjimas

Taigi, kaip matote, jei suderinsite garsų aukštį ir tai, kaip jie tampa vis garsesni ir švelnesni, abi ausys gali dirbti kartu. Ir kodėl nenorėtumėte, kad šis darinys būtų kuo arčiau natūralios klausos? Štai kodėl mūsų kochleariniai implantai sukurti taip, kad be kompromisų galėtų veikti puikiai su bet kokiu klusos aparatu.

Bimodalinės klausos su MED-EL kochleariniu implantu ir jūsų klausos aparatu privalumai

 

 

✅ Arčiau natūralaus atitikimo tarp ausų

✅ Visas garsų diapazonas abiem ausims

 Geriau mėgautis muzika

 Žymiai geresnė klausa tyloje ir triukšme

 

✅ Mažiau pastangų klausytis

✅ Natūralesnė garso kokybė

 Patobulinta garso lokalizacija

 Universalus suderinamumas su bet kuriuo klausos aparatu

 

 

 

Dažnai užduodami klausimai

Ar galima ant vienos ausies nešioti kochlearinį implantą, o ant kitos klausos aparatą?

Žinoma. Tai vadinama bimodaline klausa yra yra gan dažnas reiškinys.

Ar kochleariniai implantai ir klausos aparatai veikia skirtingai?

Taip. Pagrindinis skirtumas tarp klausos aparatų ir kochlearinių implantų yra tai, kaip garsas nusiunčiamas į smegenis. Klausos aparatai tiesiog pagarsina signalą, o kochleariniai implantai jį pakeičia į elektrinį signalą, kad jį galėtų interpretuoti smegenys kaip garsą.

Vis dėlto abiems sistemoms reikia laiko analizuojant garsą. Med-el kochlearinė sistema analizuoja garsą gan greitai, greičiau nei dauguma klausos aparatų. Todėl buvo sukurtas būdas kaip jūsų audiologas gali pritaikyti jūsų kochlearinio implanto garso analizės laiką taip, kad jis derėtų su bet kokiu klausos aparatu.

Ar tai yra svarbu mano klausai?

Taip, tyrimai atskleidžia, kad svarbu. Kuo panašiau jūsų klausos sistemos apdoroja ir analizuoja garsą, tuo yra lengviau jūsų smegenims. Ir tai net gali pagerinti gabėjima nustatyti garso kryptį ir vietą.