10 dalykų, kuriuos turite žinoti prieš pirkdami klausos aparatą

Ar pagaliau nusprendėte, kad atėjo laikas nustoti praleidinėti svarbius savo gyvenimo garsus ir imtis veiksmų, kad ištaisytumėte klausos praradimą? Tai puiku! Remiantis klausos apžvalgos duomenimis, klausos sutrikimų turintys žmonės pagalbos laukia vidutiniškai septynerius metus. Tai yra daugybė praleistų smagių momentų, svarbių detalių verslo susitikimuose, mielų mylimojo žodžių, linksmų paukščių dainų ir anūkų juoko.

Iš tikrųjų jūsų klausos aparatai greičiausiai pagerins ne tik jūsų gebėjimą bendrauti, bet ir jūsų sveikatą. Taip yra todėl, kad klausos aparatai yra susieti su sumažėjusia kognityvinio nuosmukio rizika ir kita nauda sveikatai. Tačiau klausos aparatai yra didelis ir svarbus pirkinys, todėl svarbu įsitikinti, kad esate jam pasiruošęs.

1. Klausos testas

Pirmiausia, jums reikia išsamaus klausos testo ir kvalifikuoto klausos sveikatos priežiūros specialisto įvertinimo. Klausos tyrimai yra lengvi ir neskausmingi. Labai svarbu atsiminti, kad atlikdami klausos tyrimą, jį darytumėte sąžiningai, nes pagal jį bus programuojamas jūsų naujas klausos aparatas.

2. Jūsų klausos poreikių prioritetų sąrašas

Jūsų klausos sveikatos priežiūros specialistas padarys kur kas daugiau nei tik parduos klausos aparatą per pirmą apsilankymą. Taip pat turėsite diskusiją apie savo gyvenimo būdą. Ar mėgstamų televizijos laidų klausymas jums yra didelis prioritetas, ar labiau norėtumėte, kad geriau suprastumėte bendradarbius? Galbūt norėsite transliuoti muziką belaidžiu būdu per klausos aparatus, eidami pėsčiomis, ar lengviau bendrauti su artimaisiais namuose. Kad ir kokie būtų jūsų prioritetai, aiškiai juos praneškite klausos priežiūros paslaugų teikėjui, kad jie galėtų lengviau nustatyti, kurie produktai jums tinka.

3. Klausos aparatų kaina

Lietuvoje Klausos aparatus kompensuoja Valstybinė ligonių kasa, tačiau kompensuojami aparatai yra patys paprasčiausi iš visų siūlomų. Atkreipkite dėmesį, kad už geresnius klausos aparatus, kurie turi daugiau funkcijų ir geriau atkuria garsą, reikės primokėti. Taip pat klausos aparatus pirkti galima ir tiesiogiai (be siuntimo), bet šiuo atveju kompensacija netaikoma. Paprastai, klausos aparatai gali kainuoti nuo kelių įimtų iki kelių tūkstančių eurų.

4. Medicininis patikrinimas

Jei jūsų klausos testas ir kiti indikatoriai rodo, kad dėl klausos praradimo gali būti kalta kita medicininė problema, prieš pirkdami klausos aparatus įsitikinkite, kad apsilankėte pas gydytoją, kuris pilnai ištyrė jūsų klausos prastėjimo priežastį.

5. Realistiški lūkesčiai

Daugelis klausos sveikatos priežiūros specialistų mano, kad vienas iš svarbiausių pacientų, turinčių klausos aparatą, sėkmės veiksnių yra supratimas, kad nors šiandieniniai klausos aparatai yra nuostabūs savo technologinėmis galimybėmis, jie vis tiek negali atkurti natūralios klausos. Pernelyg triukšmingoje aplinkoje net normalią klausą turintiems žmonėms yra sunku aiškiai girdėti kiekvieną žodį, be to, jūs galite patirti tam tikrų iššūkių, net turėdami geriausius klausos aparatus.

Be to, reikia laiko priprasti prie klausos aparatų. Iš pradžių galite net nekęsti savo klausos aparatų, bet galų gale, jei prie klausos aparato priprasite palaipsniui ir duosite smegenims laiko atkurti prarastas nervines jungtis, jums tai bus neįkainojamas prietaisas.

6. Nebūkite užsispyrę

Jei turite išankstinių nuomonių apie klausos praradimą arba apie tai, kokie klausos aparatai jums tinka, būkite pasirengę, kad klausos specialistas šias idėjas gali užginčyti. Per pastaruosius dešimtmečius klausos aparatai technologiniu požiūriu nuėjo ilgą kelią, ir jūs galite nustebti radę daugybę funkcijų ir patrauklių stilių, kurie yra prieinami dabar. Jūsų klausos praradimo sunkumas ar tipas gali reikšti, kad jums tiks tik tam tikri prietaisai. Pasitikėkite klausos priežiūros specialisto patarimais. Negalima manyti, kad mažiausias ir pigiausias variantas bus tinkamiausias jums.

  • Jei jūsų klausos praradimas sunkus, jums gali prireikti vieno iš didesnių klausos aparatų.
  • Jei esate linkęs į pernelyg didelį ausų sankaupų kaupimąsi ar ausų infekcijas, mažus klausos aparatus lengvai sugadina ausų vaškas ar nutekantis ausų skystis, todėl tai gali būti ne geriausias pasirinkimas.
  • Galbūt norėsite sumažinti kai kurių tipų foninį triukšmą ir padidinti garso dažnį, kurio klausymasis jums kelia daugiausia problemų – tai gali padaryti ne visi maži klausos aparatai.
  • Jei naudojate elektroninius prietaisus, tokius kaip mobilieji telefonai, muzikos grotuvai ar nešiojamieji kompiuteriai, galintys siųsti belaidį signalą, galbūt norėsite klausos aparato, suderinamo su jums svarbiais belaidžiais įrenginiais.
  • Jei jums rūpi, kaip atrodysite dėvėdami klausos aparatą, praneškite apie tai savo audiologui. Ji gali padėti pasirinkti, kas geriausiai atitiks jūsų klausos poreikius ir išvaizdą.
  • Galiausiai apsvarstykite savo pirštų miklumą. Jei sergate artritu, gali būti sunku įdėti ir išimti bei prižiūrėti mažus klausos aparatus, todėl jums patariama įsigyti didesnius klausos aparatus, kuriuos būtų lengviau valdyti.

7. Motyvacija geriau girdėti

Jūsų klausos sveikatos priežiūros specialistas dės daug pastangų, kad padėtų jums geriau girdėti su naujais klausos aparatais, tačiau jūsų pastangos taip pat reikalingos. Aktyvus dalyvavimas, vertingų atsiliepimų apie savo patirtį teikimas ir tolesnių susitikimų laikymasis padės jūsų paslaugų teikėjui tinkamai pritaikyti jūsų klausos aparatus, kad gautumėte kuo daugiau naudos

8. Teigiamas požiūris

Kaip ir daugumoje dalykų gyvenime, iš savo klausos aparatų ir klausos sveikatos priežiūros paslaugų teikėjo išnaudosite viską, jei išliksite pozityvus. Tinkamas požiūris ir humoro jausmas gali padėti jums išgyventi bet kokius iššūkius, kuriuos sukelia klausos praradimas.

9. Palaikymo sistema

Daugelį naujų klausos aparatą nešiojančių asmenų paskatino šeimos narys ar mylimas žmogus, nusivylęs ilgalaikiu klausos praradimu. Prieš pradėdami procesą, aptarkite savo sprendimą su šeima, draugais ir net bendradarbiais. Pasidalindami tuo, kas laukia, ir paprašydami jų palaikymo keliaujant į geresnę klausą, jūs pasieksite geriausių rezultatų.

10. Priežiūra

Klausos aparatus reikės prižiūrėti: juos džiovinti, valyti, saugoti nuo drėgmės, keisti baterijas ir kai kurias susidėvičias dalis.

Atmintinė