Kodėl yra svarbu saugoti savo klausą (ir kaip tai daryti)

Klausos praradimas yra pastovi būklė, kurios negalima panaikinti. Štai kodėl klausos apsauga turėtų būti jūsų naujas geriausias draugas.

Jūs skubate gatve ir praeinate garsią statybvietę. Pastebėjote, kad visi darbuotojai nešioja ausines. Tai yra būtina tam, kad šių žmonių klausa būtų apsaugota, norint išvengti klausos praradimo ar spengimo ausyse. Su klausos blogėjimu dažniausiai yra susiję du dalykai: senėjimas ir triukšmas.

Labai tikėtina, kad artimiausiu metu nerasite jaunystės fontano, todėl nuo klausos praradimo, susijusio su senėjimu iš anksto sunkiai apsisaugosite. Verta atminti, jog tik pastebėjus požymius, kad tai vyksta, labai patartina konsultuotis su klausos priežiūros specialistu, kad jūsų klausa būtų maksimaliai išsaugota ir laikui bėgant labai žymiai neblogėtų.

10 dažniausių ženklų, indikuojančių klausos praradimą. Atkreipkite dėmesį į šiuos ženklus bendraujant su savo artimaisiais. Jeigu bent keli požymiai jiems tinka, rekomenduokite pasitikrinti klausą.

Опубликовано Surdotechnika Пятница, 10 мая 2019 г.

Triukšmas – čia galite iš tikrųjų kai ką padaryti, kad nepažeistumėte klausos.

Kiekvieną dieną jus veikia garsas, kuris apibūdinamas kaip triukšmas, net jei to tikrai nepastebite. Mokykloje ar darbe, pjaunant savo veją ar net girdint kaimyno šuns lojimą – tai gali būti triukšmas. Viskas priklauso nuo garsumo, bet tai nėra taip lengva nuspėti.

Normalus pokalbis vidutiniškai yra 60 dB., reaktyvinis lėktuvas kildamas gali pasiekti net 140 dB garsą. Garsas didesnis nei 80 dB. tampa pavojingas jūsų klausai. Bėda yra tada, kai per garsus garsas sklinda ilgą laiką arba ilgą laiką pasikartoja.

Daugelis šalių priėmė reglamentus dėl triukšmo ribų, su kuriomis darbuotojams leidžiama susidurti darbo dienos metu, siekiant apsaugoti darbuotojus nuo bet kokios klausos pablogėjimo ar pablogėjimo dėl darbo aplinkos. Paprastai triukšmo lygis negali viršyti 85 dB.

Jei nedirbate triukšmingoje aplinkoje į šias situacijas turėtumėte atkreipti ypatingą dėmesį:

  • ėjimas į koncertus,
  • netoliese esančių fejerverkų stebįjimas,
  • skrydis lėktuvu,
  • muzikos klausymasis per ausines per dideliu garsu.

Kas nutinka, kai triukšmas paveikia mano klausą?

Ausis yra sudėtingas organas, pilnas svarbių jutimo ląstelių, kurios padeda mums išgirsti ir padeda smegenims aiškinti garsą. Jei jutimo ląstelės patiria garsą kaip per daug garsų, jos gali būti pažeistos arba tiesiog mirti. Problema ta, kad nėra galimybės jas atgaivinti. O tai gali reikšti nuolatinį klausos pažeidimą.

AR ŽINOJOTE?

Net menkas, nepastebimas decibelų pakilimas gali turėti didžiulį poveikį jūsų klausai. Trijų decibelų garso padidėjimas gali padvigubinti jūsų ausų pažeidimo riziką.

 

Kaip saugoti savo klausą?

Kai kada negalite būti pasiruošę triukšmui – eismas ar kelių darbai gali būti nenuspėjami. Kitais kartais jūs žinosite, kad patirsite daug triukšmo. Pavyzdžiui, kai planuojate eiti į koncertą, ruošdamiesi Naujųjų metų fejerverkams ar eidami šienauti vejos. Šiose situacijose turėtumėte pasirūpinti ir apsaugoti savo klausą.

Klausos apsauga yra įvairių formų, tačiau dažniausiai paprasti ausų kištukai apsaugo nuo žalingo triukšmo. Jei jūsų ausys jautrios ausų kištukams, galite išbandyti triukšmą slopinančias ausines ar net minkštas ausines, kurios būna skritos šilumai išlaikyti. Jos yra didesnės, bet taip pat yra gana patogios.

Čia rasite patarimus kaip išsirinkti ausines, saugiausias klausai

Jei įmanoma, taip pat turėtumėte apsvarstyti pertraukas nuo triukšmo (kartais pabuvimas kelias minutes tylesnėje vietoje gali turėti didėlę reikšmę) ir pasirinkti vietas (lėktuvuose ar koncertuose), kurios nėra per daug arti triukšmo.

Patarimai, kaip saugoti savo klausą #5

Опубликовано Surdotechnika Среда, 3 апреля 2019 г.