Ko galima tikėtis po kochlearinės implantacijos?

Veronika gimė su normalia klausa, o būdama 3 su puse metų apkurto kairiąja ausimi. 18 metų ji gyveno su vienpusiu kurtumu, manydama, kad nėra sprendimo dėl jos klausos praradimo. Gavusi MED-EL kochlearinį implantą 21 metų amžiaus, Veronika dabar neįsivaizduoja gyvenimo be jo. Praėjus šešeriems metams nuo kochlearinio implanto gavimo, pagerėjusi klausa padeda Veronikai visose gyvenimo srityse: nuo jos darbo ergoterapeute ir įkurtoje įmonėje „Holzspecht“ iki grojimo pianinu, bendravimo su draugais ir šeima. Ji dalinasi savo patirtimi, ko tikėtis po kochlearinės implantacijos.

1. Yra tiek daug garsų.

Niekada nepamiršiu, kai iškart po aktyvinimo nuėjau į kavinę. Paėmiau vandens stiklinę ir padėjau ant stalo – ji buvo ant akmeninio stalo. Girdėjau, kaip stiklas atsitrenkė į stalą. Aš beveik apsiverkiau, nes dabar tai girdėjau savo kaire ausimi, su kuria nieko negirdėjau daugiau nei 18 metų. Prisimenu, kad būdama virtuvėje ar įprastoje aplinkoje išgirsdavau ką nors naujo ir būdavau tokia susijaudinusi. Pavyzdžiui, penkis kartus atidarydavau ir uždarydavau spintelę vien todėl, kad buvo taip nuostabu tai girdėti kaire ausimi.

2. Buvau gana pavargusi.

Gavus KI, pradėjau reabilitaciją ir turėjau pusvalandžio sesijas su klausos specialistu, kad išmokčiau girdėti naudojant KI. Turiu pasakyti, tai labai vvargino. Po pusvalandžio užsiėmimų būdavau labai pavargusi, nes stengiausi labai susikaupti, kad kuo greičiau išmokčiau.

3. Iš karto negirdėjau visų garsų.

Man pasirodė, kad aktyvinimo patirtis tikrai gera, nes jie palaipsniui suaktyvino daugiau klausos lygių per kiekvieną apsilankymą, todėl ne visi dažniai buvo garsūs iš karto. Dėl šios priežasties turėjau laiko prisitaikyti prie kiekvieno naujo dažnio, kuris man buvo labai naudingas. Tačiau iš pradžių naudoti metalinius stalo įrankius su implantu man buvo nepatogu, negalėjau to pakęsti. Taigi aš susitikau su savo MED-EL techniku ir ieškojome, kaip pagerinti mano patirtį. Manau, kad impalnto derinimas yra laba svarbus, ir manau, kad audiologai ir technikai atlieka puikų darbą.

4. Elektrinė stimuliacija ir natūrali klausa puikiai dera.

Žinau, kad anksčiau buvo klausiama, ar natūrali klausa vienoje pusėje ir elektrinė stimuliacija iš kitos pusės gali veikti kartu. Galiu kalbėti tik už save, bet sužinojau, kad man girdėjimas gražiai dera. Kai kurie garsai, kai jų klausausi tik su KI ir be dešinės ausies, skamba kitaip nei mano dešinėje natūraliai girdinčioje ausyje. Tačiau tai manęs visiškai nejaudina, nes girdėti garsus kartu su abiem ausimis pavyksta puikiai. Taip pat manęs netrikdo skirtumai tarp mano KI ir natūralios girdinčios ausies, nes tai netgi padeda man aptikti ir lokalizuoti garsą, o tai buvo neįmanoma prieš KI.

5. Derinimo svarba.

Kasdien naudojant KI ir atliekant reabilitacijos seansus, mano gebėjimai girdėti naudojant KI išaugo. Tačiau pastebėjau, kad mano atveju metalinius garsus girdžiu daug garsiau nei kitus garsus. Štai kodėl aš susitikau su MED-EL technikais ir dirbome ties kiekvieno dažnio derinimu, ypač sutelkdami dėmesį į aukštus dažnius, kad ir man būtų patogu su šiais garsais. Sukūrėme skirtingas programas skirtingoms klausos situacijoms ir galiu perjungti šias programas su nuotolinio valdymo pulteliu, taip pat atlikti tikslius programų koregavimus.

Kai pakeičiau darbą, buvo varstomos durys, kurios tikrai skleidė metalinį triukšmą. Negalėjau pakęsti to garso, todėl visada turėjau išjungti procesorių, o tai nėra geras sprendimas. Taigi aš apsilankiau pas savo MED-EL techniką, kad pritaikyčiau programą naujai klausos aplinkai ir jis sugebėjo išspręsti mano problemą su varstančiomis durimis.  Manau, kad KI pritaikymas, tikslus dažnių derinimas, yra labai svarbūs, nes tai padeda jums įvairiose klausos situacijose ir daro jas malonias.

6. Kai kurie dalykai, kurių anksčiau nesupratau, kad praleidau.

Tiek daug žmonių galvoja: „O, tu turi vienpusį kurtumą, kaip tu gali visa tai padaryti? Tačiau su klausos praradimu susitvarkiau gerai, be kita ko, išmokau skaityti iš lūpų ir kūno kalbą. Tačiau dabar su implantu žinau, kad man sekasi dar geriau.

Niekada nepamiršiu pirmo karto chore su savo implantu. Dainuoju sopranu, todėl savo chore visada daugiau stoviu dešinėje. Visada girdėjau dalis ir kitų balsų, nes garsas nukeliavo į mano gerą ausį dešinėje, bet garsas nebuvo toks pilnas. Tik tada, kai nuėjau į chorą ir išgirdau su savo implantu, supratau, koks garsas yra ir koks choras iš tikrųjų buvo didingas! Anksčiau visada tai praleidau, o dabar tai patirti tikrai nuostabu. Taip pat svarbu, kai groju pianinu, nes dabar geriau girdžiu, ką darau kairėje pusėje. Taip pat geriau girdžiu kitus, kai žaidžiu su jais. Tai pakeitė mano muzikos grojimą.

7. Po operacijos skaudėjo labai minimaliai.

Operacijos metu viskas buvo labai gerai. Aš pabudau ir jaučiausi pasiruošusi eiti namo! Nors kai grįžau namo praėjus trims dienoms po operacijos, kitas dvi savaites labai daug miegojau. Mano kūnui to reikėjo, kad atsigaučiau po operacijos, todėl daviau sau laiko. Žinoma, sritis aplink mano kairę ausį buvo šiek tiek skausminga, nes man ką tik buvo atlikta operacija, o kaklo raumenis jau kurį laiką skaudėjo, bet būtų klaidinga tikėtis ko nors kito – žinoma, kad po galvos operacijos bus šiek tiek skausmo. Randas sugijo gražiai, plaukai taip pat greitai ir gražiai atsigavo.

8. Visuose jūsų gyvenimo aspektuose gali būti patobulinimų, kurių nesitikite.

Prieš implantą, kai apsisukdavau išeiti iš eilės, atsitrenkdavau į už manęs esantį žmogų, nes nežinojau, kad ten kas nors yra. Taip jau nebūna arba labai retai. Be to, kartais žmonės mane erzindavo, nes atrodė, kad aš juos ignoruoju, bet iš tikrųjų aš jų tiesiog negirdėjau. Kochlearinis implantas paveikė ne tik mano socialinį bendravimą su žmonėmis, bet ir mano kūno funkcionavimą, nes galiu būti tiesiai ir man nereikia visą laiką būti pasikreipus, kad geriau girdėčiau, o tai turi įtakos mano kūnui.

Dėl savo vienpusio kurtumo prisimenu, kad visada rūpindavausi, kur sėdžiu. Pavyzdžiui, mokykloje ar universitete aš visada įsitikindavau, kad viskas, kas svarbu, būtų pasakyta mano dešinėje. Dėl to taip pat atsirado tam tikrų problemų dėl laikysenos – visada pasukdavau galvą į kairę, kad garsas sklistų į dešinę ausį, kuri turėjo gerą klausą. Tai paveikė mano laikyseną ir raumenų bei skeleto sistemą. Su kochleariniu implantu to daryti nebereikia tiek daug.

9. Visada bus pakilimų ir nuosmukių.

Jei turite negalią, visada bus pakilimų ir nuosmukių. Tiesą sakant, tai tik gyvenimas, nesvarbu, ar turite negalią, ar ne. Taigi gerai kartais jaustis nusivylus savo negalia, bet žinoti, kad „negalioje“ vis dar yra žodis „galia“ ir kad po „a down“ vėl bus „an up“ – taip yra. Taip pat manau, kad įgyjant KI svarbu turėti atvirą protą – tai buvo mokymosi procesas. Svarbu nieko nesitikėti per anksti ir manau, kad laikui bėgant sugebėsite prisitaikyti, mokytis ir būti kantrūs su savimi. Manau, kad. ar pasirinkti KI, ar ne, visada yra individualus sprendimas. Man didžiausias lemiamas veiksnys buvo tai, kad mačiau galimybę pagerinti gyvenimo kokybę visai ateičiai. Man buvo tik 21 metai, kai jį gavau, o visas gyvenimas prieš akis, todėl man tai buvo didžiulis pagerėjimas.

10. Pamatykite tai kaip galimybę.

Jaučiu, kad mano gyvenime yra buvę žmonių, kurie galvoja: „O, tu turi vienpusį kurtumą, kaip tu gali tai padaryti“ arba „Kaip tu gali lankyti įprastą mokyklą“, arba „kodėl tavo kalba gera? tu kurčia viena ausimi? Man svarbu mokytis iš kurčiųjų. Mano vaikinas nesielgia su manimi kitaip dėl mano kurtumo ar kochlearinio implanto. Jis negalvoja: „Gerai, ji geras žmogus, nors ir kurčia viena ausimi“. Manau, kad jo akyse jis mato mane kaip dar geresnį bei stipresnį žmogų, nes turiu vienpusį kurtumą ir KI, kadangi tai mane daug ko išmokė. Be savo vienpusio kurtumo nebūčiau išmokus skaityti iš lūpų ir nebūčiau taip gerai mokėjusi kūno kalbos. O gebėjimas taip gerai skaityti kūno kalbą yra didelė mano, kaip ergoterapeutės, profesijos stiprybė. Taip pat be savo KI nebūčiau dalyvavusi Beats of Cochlea festivalyje, kuris man labai patiko. Jaučiu, kad vienpusis kurtumas ir KI padėjo man augti kaip asmenybei, todėl nieko nekeisčiau.

Noriu paskatinti žmones daryti tai, kas jiems patinka, nesvarbu, ar tai muzika, ar kažkas kita. Neleiskite vienpusiškam kurtumui, kitiems žmonėms ar net jums apriboti savęs. Pamatykite savo klausos praradimą ir kochlearinį implantą kaip kelionę ir galimybę!