Kas sukelia spengimą ausyse?

Spengimas ausyse (tinitas) yra dažnas klausos sutrikimas, sukeliantis skambėjimą, zvimbimą ar švilpimą ausyse. Bet kodėl taip nutinka ir ką galite padaryti?

Niekas kitas to negirdi, bet tu girdi tai visą laiką. Tas spengimas ausyse… tai tinitas.

Kodėl jums spengia ausyse?

Dažniausia priežastis – triukšmo sukeltas klausos pažeidimas.

Ar kada nors buvote koncerte ir po kurio laiko pajutote, kad ausyse spengė? Po garsaus įvykio neretai atsiranda laikinas spengimas ausyse. Ir tokiu atveju spengimas ausyse daugeliui žmonių yra ne kas kita, kaip trumpalaikis nepatogumas. Tačiau jei ilgą laiką patiriate stiprų triukšmą, galite dažniau pastebėti spengimą ausyse – nuolat girdėti skambėjimą, zvimbimą ar ūžimą ausyse. Geros naujienos yra tai, kad yra būdų, kaip gydyti spengimą ausyse ir padaryti garsą pakeliamą.

Kas sukelia spengimą ausyse?

 Tiksli spengimo ausyse priežastis nežinoma. Tačiau atrodo, kad viena iš pagrindinių priežasčių yra ilgalaikis labai stiprus triukšmas. Tinitas taip pat buvo susijęs su ausų infekcijomis, ausų siera, ausies kaulų pokyčiais ir jutimo nervų sutrikimais. Kai kurias iš šių priežasčių galima gydyti, tačiau tiesioginis gydymas visiškai nepašalina spengimo ausyse simptomų.

Galiausiai, spengimą ausyse gali sukelti klausos pažeidimas, atsiradęs dėl senėjimo,  – kaip ir bet kuri kita jūsų kūno dalis, senstant klausa palaipsniui silpsta, o kai kuriais atvejais tai sukelia spengimą ausyse.

Nėra vieno paaiškinimo, kas nutinka mūsų ausyse ir smegenyse, kai susergame tinitu. Tačiau viena teorija teigia, kad kai ausų plaukų ląstelės yra pažeistos (dažniausiai dėl didelio triukšmo), smegenų grandinės negauna laukiamų signalų. Taigi vietoj to smegenys pradeda pačios kurti šiuos signalus, sukurdamos garso iliuziją – tai, ką vadiname spengimu ausyse.

Ar žinojote?
2004 m. atliktas tyrimas teigia, kad net senovės Egipto žmonės žinojo apie spengimą ausyse. Kiti tyrimai rodo, kad tai turėjo didysis kompozitorius Ludwigas Van Bethovenas.

Nors stiprus tinitas gali apsunkinti miegą ar gebėjimą susikaupti, taip pat gali paveikti darbinę atmintį, tai nėra pavojinga. Tačiau kai kurios spengimo ausyse rūšys yra susijusios su medicininėmis priežastimis. Reta forma, vadinama pulsuojančiu spengimu ausyse, dažnai kyla dėl medicininių problemų ir tai gali išnykti po tinkamo gydymo.

Kas sustiprina tinitą?

Yra keletas dalykų, dėl kurių jūsų spengimas ausyse gali paūmėti. Tinitas gali pasirodyti stipresnis, kai jaučiatės pavargę ar įsitempę arba esate labai ramioje aplinkoje (nes galite daugiau dėmesio skirti skambėjimui ar zvimbimui). Rūkymas, per didelis alkoholio vartojimas, kai kurie vaistai, tokie kaip aspirinas, tam tikri antibiotikai ir vaistai nuo vėžio, ir net kofeinas gali sustiprinti spengimą ausyse.

Kaip gydyti spengimą ausyse?

Be alkoholio, rūkymo ir kofeino vartojimo mažinimo bei kitų sveikesnio gyvenimo būdo pasirinkimų, yra ir garso terapija. Įvairių tipų garsai gali sumažinti dažniausiai pasitaikančius spengimo ausyse padarinius, tokius kaip miego sutrikimai ar streso jausmas. Galite išmėginti raminančią garso terapiją, skirtą spengimui ausyse sumažinti, naudodami programėles telefone, garsą generuojančius įrenginius, skirtus padėti jums miegoti, arba nešiojamus tinito maskuoklius. Kai kurie žmonės mano, kad tokia terapija pakeičia smegenų klausos dalių jautrumą, o kiti mano, kad tai atitraukia dėmesį.

Ar žinojote?
Garso terapija buvo pradėta taikyti 1903 m., kai gydytojas Spauldingas naudojo fortepijoną, kad atitiktų savo pacientų spengimo ausyse dažnį ir tiesiog grojo tokiu dažniu, kol jo pacientai nebegirdėjospengimo.

Kaip yra susiję klausos praradimas ir spengimas ausyse?

Jei turite klausos sutrikimų, garsai, sklindantys dėl spengimo ausyse, gali atrodyti dar stipresni. Neretai būna ir klausos praradimas, ir spengimas ausyse. Tiesą sakant, daugelis žmonių, turinčių klausos sutrikimų, taip pat jaučia spengimą ausyse ir atvirkščiai. Vis dėlto, jei turite vieną, tai nereiškia, kad tikrai turite kitą.

7 mitai apie tinitą