Kochleariniai implantai: mitai ir faktai

Yra daug gandų apie kochlearinius implantus. Bet kurie jie teisingi? Mes norime paneigti šiuos 10 bendrų mitų apie kochlearinius implantus.

1 MITAS: kochleariniai implantai skirti tik jauniems žmonėms 

Faktas: nėra viršutinės amžiaus ribos iki kada galima gauti kochlearinį implantą, o yra žmonių, kurie juos gauna būdami septyniasdešimties ar vyresni. Tyrimai netgi rodo, kad vyresniems kochlearinių implantų recipientams pastebimai pagerėja kalbos suvokimas.

2 MITAS: norint gauti kochlearinį implantą, reikia atlikti smegenų operaciją

Faktas: implantacijos metu smegenų operuoti nereikia. Pats implantas sėdi po oda už ausies ir į vidinėje ausyje esančią ausies sraigę įvedamas elektrodas. Chirurgui visai nereikia operuoti jūsų smegenų.

3 MITAS: su kochleariniu implantu jums negalima atlikti MRT

Faktas: Visi šiuolaikiniai daugiakanaliai MED-EL kochleariniai implantai tinka MRT, esant 1,5 teslos. Dėl ypatingo magneto dizaino  „SYNCHRONY“ serijos implantams MRT galima atlikti net esant 3,0 Tesla. Sužinokite daugiau apie MRT su kochleariniais implantais.

MITAS Nr. 4: kochlearinis implantas sunaikins likutinę klausą

Faktas: vidinė ausis yra labai subtili, tačiau MED-EL kochleariniai implantai turi minkštus ir lanksčius elektrodus, kurie yra skirti išsaugoti šias subtilias struktūras. Tai kartu su vis tobulėjančiomis chirurgijos technikomis padeda išlaikyti likutinę klausą.

MITAS Nr. 5: su kochleariniu implantu negalima eiti maudytis 

Faktas: pats implantas yra po oda, todėl yra apsaugotas nuo vandens ir saugus maudytis. Tačiau išorinis garso procesorius yra atsparus tik purslams. Tai reiškia, kad prieš pasiplaukiojimus turėtumėte jį nusiimti, arba uždėti vandeniui atsparų priedą, pvz., „WaterWear“, kad galėtumėte mėgautis garsais ir baseine.

6 MITAS: jūs negalite mėgautis muzika, naudodamiesi KI

Faktas: daugybė kochlearinių implantų gavėjų mėgaujasi muzikos klausymu, ir daugelis jų yra net talentingi muzikantai. Žinoma, norint maksimaliai išnaudoti muziką, svarbu reabilitacija ir praktika. Peržiūrėkite šį tinklaraštį, kur rasite patarimų, kaip mėgautis muziką naudojant kochlearinį implantą.

MITAS Nr. 7: kochlearinių implantų naudotojai negali būti šalia WIFI įrenginių

Faktas: WIFI įrenginiai neturi įtakos kochleariniams implantams ar jų garso procesoriams, ir jums nereikia jaudintis dėl buvimo šalia jų.

MITAS Nr. 8: kochlearinius implantus reikia reguliariai pakeisti

FAKTAS: patys kochleariniai implantai yra sukurti taip, kad girdėtumėte visą gyvenimą, todėl nereikia jų keisti dešimtmečius. Tačiau dauguma žmonių kas kelerius metus atnaujina savo išorinį garso procesorių, kad galėtų pasinaudoti naujausiomis technologijomis.

MITAS Nr. 9: Jūs negalite skristi su kochleariniu implantu

Faktas: skristi su kochleariniu implantu nėra jokių problemų! Vis dėlto gera idėja oro uosto apsaugos komandai pranešti, kad turite implantą, nes tai gali matytis einant per apsaugos skaitytuvus. Čia yra dar keletas patarimų keliaujant su kochleariniu implantu.

MITAS Nr. 10: Po KI operacijos aš puikiai girdėsiu iš karto

FAKTAS: po savo KI implantacijos, paprastai teks palaukti kelias savaites, kol įvyks kochlearinio implanto aktyvacija. Taip pat svarbu nepamiršti, kad išmokti girdėti naudojant kochlearinį implantą reikia šiek tiek laiko ir praktikos, todėl reabilitacija yra labai svarbi.