Esu vyresnio amžiaus žmogus, turintis sunkų klausos sutrikimą. Ar man padėtų kochlearinis implantas?

Iki 53 milijonų žmonių visame pasaulyje gyvena su žymiu arba labai žymiu klausos sutrikimu. Klausos aparatai daugeliui žmonių gerai veikia, tačiau ne visada yra tinkami. Laimei, yra dar viena galimybė: kochleariniai implantai, tai yra maži prietaisai, chirurgiškai įmontuoti į ausį, kurie tiesiogiai stimuliuoja klausos nervą elektros srovėmis. Implantas apeina sužeistas plaukų ląsteles ir suteikia informacijos, kuri gali pagerinti kalbos suvokimą.

Kochleariniai implantai kadaise buvo siūlomi daugiausia kurtiems ar beveik negirdintiems vaikams. Tačiau tyrimai rodo, kad naudos gali gauti ir suaugusieji. Pagal 31 apklausos ekspertų visuotinį sutarimo pranešimą, paskelbtą 2020 m. rugpjūčio mėn., amžius neturėtų būti jūsų sprendimo veiksnys. Jie sako, kad vyresni suaugusieji gali gauti naudos tiek pat, kiek ir jaunesni, nors implantą geriausia gauti kuo anksčiau.

Suaugusieji kandidatuoja gauti kochlearinį implantą, jei atitinkate šiuos kriterijus:

  • klausos pažeidimas yra sunkus arba labai sunkus; Sunkus (71 – 90 dB), Ypač sunkus (gilus) (>91 dB) – kurtumas.
  • reabilitacija, taikant klausos aparatus, yra neefektyvi, t. y. toninės audiometrijos tyrimu nustatoma, kad klausos slenksčių vidurkis kalbinių dažnių diapazone (vaikų – 500–4000 Hz, ir girdėjusių, bet staiga netekusių klausos abiem ausimis suaugusiųjų, – 500–2000 Hz) su klausos aparatais laisvame lauke nesiekia 55 dB;
  • nėra medicininių chirurginio gydymo kontraindikacijų;
  • numatomas geras klausos reabilitacijos, taikant kochlearinį implantą, BAHA implantą ar klausos sistemą, rezultatas

„Mano klausa yra fenomenali“

Tėvas Bobas Evansas yra 65 metų katalikų parapijos kunigas Sent Luiso priemiestyje, Misūryje. Pirmą kartą klausos aparatus jis pradėjo dėvėti keturiasdešimtmečio pabaigoje, tačiau klausa palaipsniui blogėjo ir ilgai jis girdėjo tik kaire ausimi. „Būdamas kunigu noriu kreptis į žmones jų vardais”, – sakė jis. Neteisingai supratęs tris vardus, jis nusprendė į dešinę ausį implantuoti kochlearinį implantą. Neilgai trukus, vieną dieną sėdėdamas vienas savo kambaryje, jis išgirdo triukšmą ir susimąstė, kas tai. Tai buvo tiksinantis laikrodis. „Per 25 metus to nebuvau girdėjęs”, – sako jis.

Vasarį, sužavėtas rezultatais, jis gavo kairės ausies implantą, kad geriau girdėtų grupėse. „Dabar galiu dalyvauti pokalbyje. Anksčiau minioje buvo sunku suprasti, ką sako žmonės. Tai gana pagerino mano bendravimą su kongregacija “, – sako jis. – Mano klausa yra fenomenali.

57 metų amžiaus Shelley Hull, gyvenanti pusvalandį nuo Londono, svarsto procedūrą. Gimusi su reta liga, kuri iškreipė jos veidą, moteris girdi minimaliai tik su dešine ausimi. Savo memuaruose „Shelley“ ji pasakoja apie savo kovą, kai būdama mergaitė ir paauglė, ji išgyveno daugiau nei 20 operacijų.

Dar viena operacija šios moters nežavi, tačiau ji nori geresnių galimybių mėgautis pokalbiais. „Mano klausa blogėja labai greitai, ir nors aš turiu ypač gerą klausos aparatą, kuris yra labai naudingas, dažnai garsas būna iškraipomas“, – paaiškina ji. Jos ausies kanalas yra siauras, todėl yra labai sunku pritaikyti ausies įdėklą. „Triukšmingos vietos ar patalpos su aidu man yra košmaras. Bendravimas praktiškai neįmanomas “, – sako ji.

Kokia bus mano klausa naudojant kochlearinį implantą?

Kochlearinis implantas gali suteikti galimybę vėl išgirsti įvairius įprastus garsus, kalbėti telefonu ir mėgautis muzika.

Pasak Maisto ir vaistų administracijos (FDA), kochlearinio implanto nauda yra labai įvairi. Žmonėms su implantais FDA teigia:

  • „Klausa svyruoja nuo beveik normalaus gebėjimo suprasti kalbą iki visiškai menkos klausos.
  • Suaugusieji dažnai gauna naudos iš karto ir toliau tobulėja maždaug 3 mėnesius po pradinių derinimo sesijų. Tada, nors našumas ir toliau gerėja, tobulinimas vyksta lėčiau. Kochlearinių implantų vartotojų rodikliai gali kelerius metus toliau gerėti.
  • Dauguma suvokia garsius, vidutinius ir švelnius garsus. Žmonės praneša, kad gali suvokti įvairių tipų garsus, tokius kaip žingsniai, durų trankymas, variklių garsai, telefono skambutis, šunų lojimas, arbatos virdulio švilpimas, lapų ošimas, šviesos jungiklio garsas įjungiant šviesą ir pan.
  • Daugelis supranta kalbą neskaitydami lūpų. Tačiau net jei tai neįmanoma, implanto naudojimas padeda skaityti lūpas.
  • Daugelis gali skambinti telefonu ir suprasti pažįstamus balsus telefonu. Kai kurie gali skambinti įprastai ir netgi suprasti nepažįstamą kalbėtoją. Tačiau ne visi žmonės, turintys implantus, gali naudotis telefonu.
  • Daugelis gali lengviau žiūrėti televizorių, ypač kai mato ir kalbėtojo veidą. Tačiau klausytis radijo dažnai būna sunkiau, nes nėra jokių vaizdinių ženklų.
  • Kai kurie gali mėgautis muzika. Kai kurie mėgaujasi tam tikrų instrumentų (pavyzdžiui, fortepijono ar gitaros) ir tam tikrų balsų skambesiu. Kiti negirdi pakankamai gerai, kad galėtų mėgautis muzika “.

Kochlearinio implanto operacija

Prieš operaciją FDA paaiškina, kad jūsų gydytojas ar kitas personalas nuskus nedidelį kiekį plaukų apie implanto vietą, Įves į veną kateterį ir prie odos pritvirtins įrangą, reikalingą jūsų gyvybinėms funkcijoms stebėti. Jūs dėvėsite kaukę deguoniui ir anestezijai.

Būsite prižiūrimi, kol narkozė pasibaigs. Iš karto po pabudimo galite jausti spaudimą ar diskomfortą dėl įsodintos implanto ir turėti kitų dažnai pasitaikančių anestezijos šalutinių reiškinių, tokių kaip galvos svaigimas ar pykinimas.

Jums reikės mažiausiai dviejų savaičių, kad atslūgtų patinimas. Prieš implanto pajungimą galėsite girdėti kita ausimi arba liekamąja klausa iš implantuotos ausies. Nauda pasijaus, kai implantas ir garso procesorius bus aktyvuoti, paprastai praėjus maždaug 3–6 savaitėms po operacijos.

Kokia yra kochlearinio implanto operacijos rizika?

Laimei, komplikacijos pasitaiko retai. Operacijos ir anestezijos rizika yra didesnė su amžiumi arba jei turite imuninę ar kitokią ligą, dėl kurios esate jautrus infekcijai. Jūsų pagrindinė rizika gali būti nusivylimas, jei iš operacijosį ypač daug tikėstės. Klausos pagerėjimas gali būti nedidelis arba jo išvis nebūti, tačiau tai mažai tikėtina. „Devyniasdešimt ir daugiau procentų žmonių girdi daug geriau su implantu“, – sako dr. Craigas Buchmanas, neurotologas ir Vašingtono universiteto medicinos mokyklos Sent Luise otolaringologijos skyriaus vedėjas, gydęs tėvą Bobą. Viena itin reta galimybė yra nervo, leidžiančio pajudinti veido raumenis, pažeidimas. Taip pat gali būti sužeistas nervas, kuris suteikia skonio pojūtį liežuviui; tačiau kadangi turime keturis skonio nervus, kurie eina į liežuvį, galite to net nepastebėti. Kai kuriems pacientams pasireiškia laikini skonio praradimai.

Prisitaikymas prie kochlearinio implanto būnant vyresnio amžiaus

Galvodama apie savo galimybes, Hull stebisi, „kokie bus tikrieji garsai, kai bus įjungtas implantas, ir kiek kitaip jie skambės, nei buvau įpratusi“, – sako ji. Tiesa, žmonės, turintys kochlearinį implantą, garsą kartais girdi šiek tiek keistą.

„Kai prarandate klausą, jūsų smegenys keičiasi ir prisitaiko prie ribotos informacijos, kurią gaunate”, – aiškina dr. Buchmanas. „Reikia laiko ko,smegenys vėl prisitaiko prie didesnio informacijos kiekio. Po trijų mėnesių didžioji dauguma žmonių gerai supranta kalbą. Smegenys priima informaciją ir ją apdoroja“. Jums reikės trijų ar keturių programavimo seansų, kad galėtumėte suderinti garso procesorių pagal savo poreikius.

Ar Valstybinė ligonių kasa kompensuoja kochlearinį implantą?

Taip, jeigu atitinkate aukščiau išvardintus kriterijus VLK kompensuoja kochlearinį implantą.

Negydomas klausos praradimas yra rizikos veiksnys, kurio senstant negalime sau leisti, susijęs su demencija ir kritimais. Jei negaunate pakankamai pagalbos iš klausos aparatų, paklauskite savo gydytojo ar audiologo, ar esate kandidatas kochleriniui implantui.

Įrašas parengtas remiantis portalo Healthy Hearing straipsniu I’m an older adult with severe hearing loss. Should I get a cochlear implant?