5 priežastys, kodėl jūsų klausos aparatai švilpia ir ką dėl to daryti

Kartais klausos aparatai švilpia.  Jei nešiojate klausos aparatus, tam tikru momentu patirsite švilpimą. Tai gali atsitikti, kai atliekate ką nors tokio paprasto, kaip šaliko užsidėjimas. Švilpimas vadinamas klausos aparato grįžtamuoju ryšiu. Štai kas tai sukelia ir ką galite dėl to padaryti.

Kaip tai nutinka?

Klausos aparato grįžtamasis ryšys atsiranda tada, kai garsas, kuris turėjęs sklisti į jūsų ausies kanalą, palieka jūsų ausį ir vėl pasiekia klausos aparato mikrofoną. Tada garsas vėl sustiprinamas, todėl jūsų klausos aparatai švilpia. Šis grįžtamasis ryšys gali įvykti skirtingose situacijose, pavyzdžiui, kai ryte užsidedate klausos aparatus ir vakare juos nuimate arba kai kas nors jus apkabina. Tai visiškai normalu, nes klausos aparatai reaguoja į garsų atsimušimą, kylantį dėl kintančios aplinkos.

Klausos aparato grįžtamasis ryšys taip pat gali būti ženklas, kad jūsų klausos aparatams kažkas gali būti negerai arba juos reikia išvalyti. Tokiu atveju geriausia pasitarti su savo klausos priežiūros specialistu.

Dėl ko švilpia mano klausos aparatai ir ką aš dėl to galiu padaryti?

Dauguma klausos aparatų turi grįžtamojo ryšio slopinimo funkciją, tačiau tai nuo šio reiškinio pilnai neapsaugo. Čia pateikiamos dažniausios klausos aparatų švilpimo priežastys ir jų sprendimo būdai.

1. Prastas pritaikymas: kaip ir visas jūsų kūnas, laikui bėgant ausys keičiasi. Jos gali net pakeisti formą. Jei tai atsitinka, įdėklai taps laisvi ir pilnai neužsandarina ausies kanalo. Tai reiškia, kad garsas nutolsta nuo ausies ir vėl šokteli į klausos aparatus. Ir tai sukelia grįžtamąjį ryšį. Norėdami tai sutvarkyti, įsigykite naujus įdėklus, pritaikytus jūsų ausiai. Svorio padidėjimas ar sumažėjimas taip pat gali turėti įtakos jūsų ausims ir ausinių laikikliui.

Apskritai, jei jūsų klausos aparatai nėra tinkamai įstatyti į ausį, tai suteikia garsui galimybę prasprūsti ir vėl įeiti į klausos aparato mikrofoną, todėl įsitikinkite, kad jie gerai įdėti ir tvirtai laikosi ausyje. Visada galite paprašyti, kad kas nors patikrintų, ar įdėklas įdėtas teisingai, arba susisiekite su savo klausos priežiūros specialistu.

2. Per didelis garsas: kartais gali kilti pagunda padidinti klausos aparatų garsumą. Tačiau jei jį padarote per garsų, garsas gali būti priverstas vėl patekti į jūsų klausos aparatus, todėl jie gali švilpti. Sumažinkite klausos aparato garsumą ir venkite vietos, kur garsas tampa toks garsus, kad sukuria grįžtamąjį ryšį.

3. Sulaužyti vamzdeliai: kai kuriems klausos aparatams prie įdėklų esantis vamzdelis gali sukietėti ir susitraukti. Kartais vamzdelis pradeda traukti įdėklą iš tinkamos padėties. Tai reiškia, kad laikas įsigyti naują vamzdelį.

4. Per daug ausų vaško: jūsų klausos aparatai padeda jums girdėti, nes jie skleidžia garsus į ausies kanalą. Jei per daug ausų vaško užkemša ausies kanalą, garsas negali prasiskverbti. Taigi, jis vėl patenka į jūsų klausos aparatus – ir tada jie pradeda švilpti. Jei jūsų ausų vaško yra per daug, jis gali užblokuoti ausies kanalą ir dar be to sukelti problemų su klausos aparatais, sukelti ausų skausmą ar sugadinti klausą.

Galite išsivalyti savo ausis pas profesionalą ir taip pat nepamirškite pasitikrinti, ar klausos aparate nėra užsikimšusių imtuvų ar angų.

5. Pasislinkę mikrofonai: klausos aparato grįžtamąjį ryšį taip pat gali sukelti laisvi arba pasislinkę mikrofonai. Klausos priežiūros specialistas gali padėti išspręsti šią problemą.

Jei ir toliau kyla problemų dėl klausos aparato švilpimo ir negalite išsiaiškinti priežasties, paprašykite, kad jūsų klausos priežiūros specialistas jums padėtų.

Daugiau informacijos apie klausos aparatus rasite čia