9 patarimai, kaip lengviau pradėti mokslo metus su klausos implantu

Mokslo metų pradžia – svarbus žingsnis jūsų vaiko gyvenime. Jūs, kaip tėvai, taip pat galite nerimauti, ypač jei jūsų vaikas vienintelis klasėje, turintis klausos sutrikimą. Štai keletas patarimų padėsiančių jūsų vaikui lengviau adaptuotis mokykloje.

1. Supažindinkite su klausos prietaisu.

Prieš prasidedant mokslo metams, susitikite su vaiko mokytoju ir supažindinkite jį su savo vaiko situacija bei klausos prietaisu. Parodykite kaip jis veikia, kaip pakeisti baterijas ir paaiškinkite, ką reiškia indikacinė lemputė. Taip pat papasakokite apie dažniausiai kylančias problemas ir kaip jas spręsti. Leiskite mokytojui žinoti, kad jūs visada esate pasiruošę pagelbėti visais klausimais. Paprašykite, kad mokytojas jus informuotų, jei pastebės kokių nors pokyčių vaiko klausoje.

2. Naudokite nuotolinį mikrofoną.

Klasės aplinka dažniausiai būna triukšminga, norint aiškiai suprasti, ką kalba mokytojas, patariame naudoti nuotolinį mikrofoną ar FM sistemą.  AudioLink prietaisas yra idealus norint išgirsti mokytoją triukšmingoje aplinkoje. Pakalbėkite apie tai su savo audiologu, jis padės jums nuspręsti, ar FM sistema tinkama jūsų situacijoje, ir tuomet supažindinkite klasės mokytoją su šia sistema.

3. Reguliariai kalbėkitės su vaiko mokytoju.

Jūsų vaiko mokytojas gali būti puikus pagalbininkas, norint, kad vaikas gerai jaustųsi mokykloje. Atvirai bendraukite ir bendradarbiaukite komandoje, taip visi kartu palaikysite vaiką. Labai svarbu su mokytoju bedrauti reguliariai. Kalbėkite apie vaikui priskirtas užduotis, atsiskaitymus, namų darbus, mokyklos renginius, taip būsite tikri, jog vaikas atlieka užduotis laiku ir yra pasiruošęs būsimoms veikloms. Taip pat svarbu kalbėti apie incidentus, kurie nutinka klasėje ar per pertraukas koridoriuje ir lauke. Šis bendravimas nebūtinai turi būti akis į akį, galite bendrauti trumposiomis žinutėmis ar elektroniniu paštu. Paklauskite savo vaiko mokytojo, kaip jam būtų patogiau bendrauti.

4. Prašykite papildomos pagalbos.

Dauguma mokyklų turi logopedus dirbančius su vaikais turinčiais klausos ar kalbos sutrikimų. Paklauskite mokytojo, kokia papildoma pagalba galima jūsų vaiko mokykloje.

5. Raskite tinkamą vietą.

Pakalbėkite su vaiko mokytoju apie tai, kaip svarbu atstumas, norint aiškiai girdėti. Jūsų vaikui bus daug lengviau, jei jis sėdės arčiau mokytojo. Sėdėjimas antroje eilėje, geras variantas, nes galima gerai girdėti mokytoją ir tuo pačiu matyti, kokias knygas ar priemones naudoja priešais sėdintys mokiniai. Taip pat svarbu, kad vaikas nesėdėtų arti triukšmo šaltinių (ventiliatorius, langas, durys), nes tai sukelia sunkumų gerai girdėti per atstumą. Paaiškinkite mokytojui, kad yra svarbu atkreipti vaiko, su klausos sutrikimu, dėmesį ir būti arčiau jo, kuomet yra duodamos instrukcijos ar kas aiškinama – tai ženkliai padeda vaikui geriau girdėti.

6. Kalbėjimo strategija.

Pakalbėkite su vaiko mokytoju apie svarbą kalbėti įprastu garsu. Jeigu kalbama garsiau, gali kilti problemų aiškiai suprasti kas sakoma, be to išsikreipia normalūs lūpų judesiai. Taip pat svarbu paminėti, kad kalbėti reikėtų atsisukus į klasę. Jei mokytojas kalba su klase ir rašo kažką ant lentos, garsas sklinda blogiau ir vaikas gali nesuprasti, kas sakoma.

7. Pagerinkite klasės akustiką.

Vaikai geriausiai susikoncentruoja ir mokosi tylioje aplinkoje. Sumažinti aplinkos triukšmą ir aidą galite tiesiog uždarydami langus ir duris bei patiesiant kilimą ir pakabinant užuolaidas. Norint, kad vaikas aiškiai suprastų pokalbį, reikėtų, kad vaikai kalbėtų po vieną.

8. Padėkite savo vaikui susirasti draugų.

Socialiniai santykiai ir draugystė yra labai svarbu kiekvieno vaiko gerovei. Vaikai, kurie yra socialiai įsitraukę, mokykloje jaučiasi daug geriau. Jūs turėtumėte padrąsinti savo vaiką papasakoti klasės draugams apie savo implantą. Dažniausiai vaikai turi klausimų apie neįprastą prietaisą ir tik vėliau gali pereiti prie jiems įdomesnių temų, pavyzdžiui, ką veikti per petrauką. Jei klasės mokytojas gerai žino kaip elgtis su klausos prietaisu ir kaip bendrauti su jūsų vaiku, tai taip pat padidina vaiko įsitraukimą ir pasitikėjimą. Suplanuokite susitikimą su klasės draugais, taip jūsų vaikas galės susipažinti su vaikais dar prieš prasidedant mokslo metams ar jų pradžioje.

9. Būkite pasiruošę

Kasdien prieš einant į mokyklą įsitikinkite, kad implantas veikia. Paklausinėkite vaiko ar jis gerai girdi garsus. Įdėkite papildomų baterijų ir atsarginį laidą.

Linkime jums geros mokslo metų pradžios ir gero girdėjimo!

Daugiau naudingos informacijos apie kochlearinius implantus rasite čia

Gidas mokytojams anglų kalba –>skaityti