Klausimai, kurių reiktų klausti prieš įsigyjant kaulinio laidumo klausos prietaisą

Galvojate apie kaulinio laidumo klausos aparato ar implanto įsigyjimą? Galima pasirinkti tiek daug variantų ir kartais tai gali atrodyti gan sudėtinga. Norint priimti šį  medicininį sprendimą geriausias žmogus, kuris jums patars, yra jūsų klausos specialistas. Taigi, pradžiai pateikiame septynis klausimus, kurių reikia klausti apie kaulinio laidumo klausos prietaisus.

1. Kaip veikia kaulinio laidumo klausos aparatas?

Tai priklauso nuo to, kokį įrenginį turite. Yra keletas skirtingų tipų, pvz., aktyvūs kaulinio laidumo implantai, į kaulus įtvirtinti klausos aparatai (BAHA) arba ne chirurginiai prietaisai. Tačiau visi jie turi vieną pagrindinį principą: jie perduoda garso vibracijas į jūsų kaukolės kaulus. Tuomet jos pasiekia ausies sraigę iš kurios tapusios nervniais impulsais yra siunčiamos į smegenis.

Tačiau kiekvienas prietaisas šiek tiek kitaip perkelia vibracijas į kaulus, ir šie nedideli skirtumai gali turėti didelės įtakos jūsų klausos patirčiai. Štai kodėl prieš priimant sprendimą  yra svarbu pasitarti su gydytoju, kaip kiekvienas prietaisas veikia.

2. Ar man reikės operacijos?

Vėlgi, tai priklauso nuo jūsų prietaiso. Yra ne chirurginiai prietaisai, kurie yra idealūs, jei turite kondukcinį klausos sutrikimą, bet nenorite (ar negalite darytis) operacijos. Kai kurios ne chirurginės kaulinio laidumo klausos priemonės turi būti dėvimos su specialia galvos juosta, kuri spaudžia prietaisą tvirtai prie galvos ir siunčia vibracijas per odą į kaulus. Kiti ne chirurginiai prietaisai, pvz., ADHEAR, nereikalauja skausmingo spaudimo, kad padėtų jums girdėti. Jūs paprasčiausiai užsidedate jį už ausies jie siunčia vibracijas į kaulus ir nesukelia nemalonių pojūčių.

Tačiau, jei klausos praradimas yra sunkesnis, jums gali prireikti kaulinio laidumo implanto. Šie prietaisai chirurgiškai implantuojami po oda, tiesiog už ausies. Operacija labai paprasta – paprastai užtrunka mažiau nei valandą ir dauguma žmonių jaučiasi gerai jau kitą dieną. Tokių aktyvių implantų privalumas yra tai, kad vibracijos tiekiamos tiesiai į jūsų kaulą. Dėl to, kad vibracijos neturi pereiti odos barjero, jos yra daug galingesnės ir suteikia jums geresnę klausą.

3. Ar turėsiu ką nors, kas bus išlindę man iš galvos?

Tai gali atrodyti keistas klausimas, bet kaulinio laidumo klausos priemonių pasaulyje tai labai įmanoma! Kai kurie prietaisai, pvz., BAHA, apima chirurginį sriegio implantavimą į kaukolės kaulą. Sriegio galas, vadinamas atrama, paliekamas odos išorėje. Garso procesorius užsifiksuoja ant šios atramos, kuri siunčia vibracijas per sriegį į klausos sraigę. Tai puikiai tinka klausymui, bet ne tiek daug jūsų odai ir sveikatai. Nuolatinė žaizda aplink atramą reikalauja kasdienio valymo ir gali lengvai būti užkrėsta.

Tačiau, laimei, su šiandienos technologijomis jums nereikia turėti nieko kyšančio iš  galvos ar atviros žaizdos. Jei jūsų gydytojas pasiūlė gauti prietaisą su kyšančia sriegiamąja dalimi, būtinai paklauskite apie alternatyvius implantus, kurie yra visiškai po oda, kaip BONEBRIDGE. Jei jūsų klinika nepasiūlo tokių implantų, paklauskite, kodėl. Galų gale, jei prietaisas nepalieka jums nuolatinės žaizdos, gydytojas gali nustoti nerimauti dėl odos priežiūros ir sutelkti dėmesį į tai, kad girdėtumėte geriausiai.

4. Koks mano prietaiso garsas?

Tai sunku atsakyti, nes tas pats įrenginys gali skambėti kitaip skirtingiems žmonėms. Tačiau vienas ne chirurginių prietaisų privalumas yra tai, kad galite juos išbandyti ir pamatyti, kaip jie skamba, be įsipareigojimo operacijai. Iš tiesų, net jei ir planuojate įsigyti implantą, galite kreiptis į specialistą, kad turėtumėte galimybę išbandyti ne chirurginį prietaisą. Tokiu būdu sužinosite, ar kaulinio laidumo klausos prietaisai jums tinka.

5. Ar galiu maudytis ir plaukioti su kaulinio laidumo klausos prietaisu?

Deja, dauguma kaulinnio laidumo prietaisų nėra atsparūs vandeniui, todėl jūs negalite dėvėti jų besimaudant.

Tačiau yra viena išimtis – BONEBRIDGE. Pats implantas nėra problema, nes BONEBRIDGE yra visiškai implantuotas po oda, kuri veikia kaip natūrali apsauga nuo vandes ir nepalieka žymių. „SAMBA“ garso procesorius, kuris yra nešiojamas ant galvos, gali būti atsparus vandeniui naudojant „WaterWear“ priedą. Šie pakartotinai naudojami dangteliai puikiai tinka maudantis baseine ar jūroje, todėl BONEBRIDGE yra vienintelė vandeniui nelaidi kaulinio laidumo klausos sistema.

6. Ar galėsiu darytis MRI?

Kai kurie medicinos prietaisai ne visada gali būti suderinami su MRT. Juose dažnai yra metalų arba magnetų, kurie MRI mašinoje yra judinami didelio magneto. Laimei, dauguma kaulinio laidumo klausos aparatų buvo suprojektuoti taip, kad būtų galima atlikti standartinius MRI (1,5 Tesla), nepažeidžiant implanto. Bet prieš įsigyjant implanttą, šį klausimą reikia aptarti su savo gydytoju.

7. Ar kiti žmonės galės matyti, kad aš turiu kaulinio laidumo klausos aparatą?

Kai kurie žmonės su pasididžiavimu dėvi savo klausos įrenginį, kiti labiau nori, kad jo nesimatytų. Pasitarkite su specialistu, kad sužinotumėte, kokias galimybes turi pasirinktas įrenginys. Daugelis prietaisų gali būti lengvai paslėpti po plaukais, todėl jie beveik nematomi nepatyrusiam asmeniui. Kiti būna su įvairiais dangteliais ir priedais, todėl galite pritaikyti prietaisą prie savo stiliaus. Tai jūsų prietaisas, ir jūs turite jį dėvėti kiekvieną dieną, todėl svarbu jaustis patogiai jį dėvint!