5 patarimai, kaip išsirinkti sau geriausiai tinkantį klausos aparatą

Ieškote geriausio klausos aparato pasaulyje? Mes norėtume įvardinti jums vieną konkretų variantą, tačiau geriausia klausos priemonė priklauso nuo jūsų klausos praradimo lygio, poreikių ir gyvenimo būdo. Taigi, aptarkime tai, ką reikia apsvarstyti, norint rasti geriausią klausos aparatą sau.

1. Koks yra mano klausos netekimo lygis?

Klausos praradimas yra labai individualus. Galbūt jūs turite šiek tiek pabogėjusią klausą vienoje ausyje arba sunkų klausos sutrikimą abiejose ausyse. Nuo to priklauso klausos aparato galia – kuo sunkesnis yra klausos praradimas, tuo daugiau galios reikia iš klausos aparato. Tai turi įtakos prietaiso dydžiui ir modeliams, iš kurių galite rinktis.

2. Koks prietaiso dydis ir stilius būtų geriausias man?

Klausos aparatai būna įvairių stilių, dydžių ir spalvų, todėl turėtumėte apsvarstyti, kuris klausos aparatas atitinka jūsų poreikius. Ar norite, kad klausos aparatas būtų nepastebimas? Ar dėvėtumėte jį su pasididžiavimu? Ar prietaisas turi būt užausinis ar įausinis (kuris yra mažesnis ir sunkiai pastebmas). Juos galite gauti skirtingų spalvų, kad atitiktų jūsų odos toną. Taip pat svarbu apsvarstyti naudojimąsį ir piežiūrą. Jei turite regos, smulkiosios motorikos ar kitų problemų, jums turėtų būti lengviau naudotis didesniu klausos aparatu nei mažesniu.

3. Kokių funkcijų man reikia?

Jūs galite gauti klausos aparatus, kurie tiesiog pagerina jūsų klausymą, arba tokius, kurie transliuoja jums garsą tiesiai iš televizoriaus, seka jūsų aktyvumo lygius, padeda jums individualizuoti garsą ir kita. Pagalvokite apie savo gyvenimo būdą. Ar jūs mėgstate dažnai žiūrėti televizorių? Kasdien einate pabėgioti? Ar domitės naujomis technologijomis ir žinote, kaip naudotis išmaniuoju telefonu? O gal tiesiog norite išgirsti aplinkinius pokalbius geriau. Nuo jūsų individualių poreikių proklauso klausos aparato modelis, turintis daugiau ar mažiau funkcijų.

4. Kokio energijos šaltinio norėčiau?

Yra du pagrindiniai būdai, kaip krauti klausos aparatus: vienkartinės baterijos, įkraunamos baterijos. Vienkartines baterijas reikia keisti gan dažnai ir tai gali būti sudėtinga, ypač jei turite silpną regėjimą ar smulkiosios motorikos problemų. Tokiu atveju galbūt norėsite pasirinkti lankstesnį sprendimą. Klausos aparatai su įkraunamomis baterijomis yra lengviau valdomi, nes nereikia baterijų išiminėti. Jūs galite naudoti savo klausos aparatą visą dieną, o įkrauti naktį, jei turite prieigą prie maitinimo lizdo ir nepamirštate to daryti.

5. Garso kokybė

Dėl to jums reikės išbandyti skirtingas klausos priemones, nes kiekvienas klausos aparatas arba bent jau kiekvienas gamintojas turi savo unikalų garsą. Svarbiausia yra pasirinkti aiškų garsą, kuris yra artimiausiai tokio, kuri girdime realiame gyvenime – be jokių iškraipymų. Geras, natūralus garsas yra tai, ko norite. Kai kurie klausos aparatai turi savybių, kurios pagerina garsą aplink jus, kai jis keičiasi. Todėl apsvarstykite, ar jūsų girdimi garsai per dieną dažnai keičiasi – galbūt jie varijuoja nuo muzikos klausymo iki pokalbio ar vykimo kur nors triukšmingomis gatvėmis? O gal jūs dažniausiai esate toje pačioje klausymo situacijoje ir nereikia klausos aparato, kuris turi garso pritaikymo funkciją. Taip pat, kai kurie pažangūs klausos aparatai turi programas, kurios naudoja informacijos surinkimą prietaiso pagalba ir dirbtinį intelektą, kad padėtų jums personalizuoti garsą paprastu būdu, kuriam nereikia daug pastangų.