6 veiksniai prieš implantaciją, galintys padėti geriau girdėti

Klausos implantai yra vienas iš efektyviausių būdų atkurti prarastą klausą. Tačiau kiekvieno paciento atvejis skirtingas. Daugumai reikia laiko, kol ausis prisitaiko prie implanto garso stimuliacijos, o smegenys supranta, ką reiškia šie garsai ir pojūčiai. Be to, kiekvieno asmens vidinės ausies sraigė yra skirtinga, o tai reiškia, kad ji gali skirtingai priimti implanto siunčiamus signalus.

Yra daug skirtingų veiksnių, turinčių įtakos paciento girdėjimui, kuriam implantacija atliekama suaugus. Šiame pranešime apžvelgsime šešis veiksnius, kurie gali padėti geriau girdėti su kochleariniu implantu.

1: Amžius, kada pirmą kartą susidūrėte su klausos problemomis

Jei klausos problemos atsirado vyresniame amžiuje, Jūsų smegenys jau bus įpratusios klausyti. Jūsų smegenyse jau bus susiformavusios jungtys, skirtos suprasti garsus. Šios jungtys naudojamos susieti girdimus aplinkos bei kalbos garsus su jų reikšme. Susiformavusios jungtys padeda greičiau prisitaikyti, kai smegenys vėl mokosi girdėti su kochleariniu implantu.

2: Amžius implantacijos metu

Nėra amžiaus ribos nuo kurios pacientai nebegali girdėti! Pacientai vyresni nei 90 metų, galėjo vėl išgirsti su kochleariniu implantu! Dauguma suaugusiųjų implantuojami, kai jų kalba jau būna susiformavusi, o tai reiškia, kad jų klausos sutrikimai įvyko, kai jie jau turėjo kalbos įgūdžius. Tokių asmenų reabilitacija apims veiklą, padedančią smegenims susitvarkyti su garsais ir žodžiais, kuriuos jie žinojo prieš implantaciją.

3: Laikas tarp klausos praradimo ir implantacijos

Ilgalaikio klausos praradimas nėra priežastis, kuri trukdytų prisitaikyti prie kochlearinio implanto. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad mokymasis prisitaikyti prie girdėjimo su implantu gali užtrukti ilgiau, jei tarp reikšmingo klausos praradimo ir implantacijos praėjo daug laiko.

4: Klausos likutis

Klausos likutis reiškia, kad kai kurios švelnios plaukų ląstelės klausos sraigėje vis dar aktyvios ir gali suvokti garsus. Kuo didesnis klausos likutis, tuo daugiau galimybių jūsų smegenys turėjo klausytis, mokytis ir suprasti girdimus garsus. Šis likutis gali padėti jūsų smegenims interpretuoti ir suprasti garsų, kuriuos girdėsite su kochleariniu implantu, reikšmę. Štai kodėl išsaugoti klausos likutį taip svarbu.

5: Klausos praradimo priežastis

Ne visada įmanoma nustatyti paciento klausos praradimo priežastį. Tačiau, kai ją galima identifikuoti, ši informacija gali padėti jūsų klausos specialistui pasiekti geriausią rezultatą su kochleariniu implantu.

6: Klausos aparato naudojimas prieš implantavimą

Pacientui, turinčiam klausos likutį, klausos aparatai gali padėti smegenims gauti garsą nepaisant klausos praradimo. Tai padeda išlaikyti klausos jungtis smegenyse ir gali padėti lengviau prisitaikyti pereinant prie klausos implanto.