Klausos praradimas ir demencija: koks ryšys?

Klausos praradimas ir demencija yra natūralios senėjimo pasekmės. Bet ar žinote, kad pats klausos praradimas gali sukelti demenciją?

Galbūt manote, kad klausos praradimas neturi įtakos jūsų sveikatai, išskyrus tai, kad tampa sunkiau girdėti, tačiau negydomas klausos praradimas gali turėti daugiau pasekmių, nei manote, ypač jūsų psichikos sveikatai.

Demencija yra viena iš negydomo klausos sutrikimo pasekmių.

Mokslininkai nustatė, kad psichikos sveikatos pablogėjimas tuo labiau didėja, kuo prastesnė yra klausa. Taip pat atliktame tyrime buvo nustatyta, kad vyresnio amžiaus žmonės, turintys klausos praradimą, patyrė tokį psichinės sveikatos pablogėjimą per 7,7 metus, koks pasireiškė normalią klausą turintiems vyresnio amžiaus žmonėms per 10,9 metus.

Ar žinojote?

Maždaug 50 milijonų žmonių visame pasaulyje serga demencija, ir kasmet atsiranda beveik 10 mln. naujų jos atvejų. Šaltinis: PSO

Nors mokslininkai vis dar nėra tikri dėl tikslaus ryšio tarp klausos praradimo ir demencijos, jie mano, kad yra keletas būdų, kaip klausos praradimas gali ją sukelti.

Tai gali būti šių dalykų derinys:

  • Pažinimo apkrova. Nuolat intensyviai stengiantis išgirsti ir suprasti garsus aplink save, smegenys patiria stresą, o ištekliai, kurie paprastai būtų naudojami kaupiant atmintyje pasakytus dalykus, pirmiausiai išnaudojami siekiant suprasti, kas pasakyta.
  • Smegenų struktūra. Klausos praradimas gali paveikti jūsų smegenų struktūrą tokiu būdu, kuris prisidėtų prie kognityvinės funkcijos problemų. Smegenų vaizdavimo tyrimai rodo, kad vyresnio amžiaus žmonių, turinčių klausos praradimą, smegenų dalyje, kuri gauna ir apdoroja garsus iš ausų, yra mažiau pilkosios medžiagos. Taip yra todėl, kad kai kurios smegenų ląstelių struktūros gali susitraukti ar sunykti, kai jos yra nepakankamai stimuliuojamos.
  • Socialinė izoliacija. Jei sunku išgirsti, ką žmonės sako, ir sekti pokalbius, gali didėti noras likti namuose, o ne ką nors daryti ir bendrauti. Bet kai jūs nutolinate save nuo savo draugų, šeimos ir aktyvaus gyvenimo, jūs tampate mažiau socializuotas ir aktyvus Tad reikia nepamiršti, kad, kai jūsų smegenys per visą dieną negauna pakankamai stimulų, didėja demencijos rizika.

Taigi, kaip jūs galite išlaikyti savo smegenų sveikatą?

Štai keletas patarimų:

  • Tęsti mokymąsi – bet kokia nauja mokymosi veikla vysto naujas nervų jungtis smegenyse, kurios gali padėti jums išvengti smegenų žalos, susijusios su demencija.
  • Būkite bendraujantys – pokalbiai su žmonėmis stimuliuoja jūsų smegenis
  • Mankštinkitės ir būkite aktyvūs – bent 30 minučių, penkias dienas per savaitę, ypač naudingi pratimai skirti gerinti širdies ir kraujagyslių veiklą
  • Valgykite daug daržovių ir vaisių, kartu su ankštiniais augalais, žuvimi, alyvuogių aliejumi, riešutais ir sėklomis

Tačiau nepamirškite gerai rūpintis savo klausa

Kadangi svarbu išlaikyti savo smegenis sveikas, taip pat yra svarbu išlaikyti klausą. Taigi neleiskite, kad jūsų klausos praradimas ilgainiui padidėtų. Jei įtariate, kad turite klausos praradimą, gaukite pagalbos. Galite pradėkite nemokamu klausos testuinternete arba apsilankymus pas specialistą.

Klausos aparatai yra geras būdas gydyti klausos praradimą, jei jis yra mažas arba vidutinio sunkumo – priklausomai nuo jūsų specifinio klausos praradimo tipo. Jei turite sunkų ar gilų klausos praradimą, geriausias pasirinkimas jums gali būti implantai.

Klausos priežiūros specialistas gali padėti jums išsiaiškinti, kaip galite išvengti klausos didesnio pablogėjimo ir su tuo susijusio pilkųjų smegenų ląstelių nykimo.