Fraktalinė muzika gali padėti įveikti Tinitus

Nauji Japonijoje atlikti tyrimai atskleidė, kad Tinitus terapijoje naudojami muzikos tonai gali reikšmingai padėti nuo Tinitus kenčiantiems žmonėms.

Trijose Japonijos ligoninėse ir LOR klinikose gydytojai tyrė Tinitus terapijos efektyvumą. Tinitus terapijoje kaip terapinė priemonė naudojami garsiniai tonai, primenantys muzikos instrumentų, vėjo varpelių ir pan. garsus.  Ši muzika yra nuspėjama, tačiau ne monotoniška, ją sudaro fraktališkai pasikartojančių muzikos tonų seka. Tyrimas atskleidė, kad šie muzikos tonai nuo tinitus kenčiančius žmones labai ramina.

„Gydymas fraktaline muzika pirmiausia padeda klientams įsisąmoninti turimą tinitus problemą, tuomet įsisąmoninti fraktalinę muziką. Tai juos atpalaiduoja, išlaisvina ir suteikia komforto jausmą“ – teigia vienas iš tyrimui vadovavusių gydytojų, Yoshimasa Sekiya.

Pastebimas pagerėjimas

Tyrimo metu klientams buvo duotas garso terapijos prietaisas atitinkantis klausos aparatą ir jų paprašyta aprašyti savo kasdienes patirtis. Prietaisai skleidė plačiajuostį garsą, fraktalinę muziką ir standartinį garso stiprinimą. Po šešių mėnesių stebėjimo, tyrėjai nustatė, kad net  92℅ fraktalinę muziką naudojusių tyrimo dalyvių būklė pagerėjo.

Tyrimas aprašo 70 metų moters, turinčios sunkų klausos netekimo laipsnį ir kentusios nuo tinitus, atvejį. Dėl tinitus moteris skundėsi sumažėjusiu darbingumu, sumažėjusiu apetitu ir padidėjusiu nerimu. Moteris buvo išbandžiusi įvairias tinitus terapijas ir keleta klinikų, bet nejautė jokio pagerėjimo. Ji išbandė klausos aparatą su fraktalinės muzikos tonais, lankė konsultacijas bandymo periodu ir vos po mėnesio naudojimo pastebėjo, kad jos nerimo jausmas sumažėjo. Tyrimo rezultatai rodo, kad po trijų mėnesių terapijos moteris galėjo sėkmingai pakelti tinitus buvimą net ir be prietaiso pagalbos.

Anot gyd. Y. Sekiya, stebina, kokį pozityvų poveikį fraktalinė muzika turėjo tyrimo dalyviams.

“Iš pradžių maniau, kad žmonėms fraktalinė muzika greitai taps nuobodi, tačiau priešingai – daugelis rinkosi klausytis tų pačių tonų muzikos. Dauguma nuo tinitus kenčiančių žmonių, kurie buvo nesėkmingai išbandę tradicinį gydymą, fraktalinės muzikos pagalba palengvino savo tinitus būseną” – teigia gyd. Y. Sekiya.