Muzikos džiaugsmas su kochleariniais implantais

Technologijos atveria naują muzikos pasaulį kochlearinių implantų vartotojams

Muzika yra sudėtingesnė nei kalba

Johanna Boyer, muzikos tematikos vadovė, dirbanti kochlearinių implantų gamintojui MED-EL, ir pati KI vartotoja, paaiškina: „Muzika yra daug sudėtingesnė nei kalba, jos platesnis dažnių diapazonas ir didesnis dinaminis diapazonas“. MED-EL stengėsi sukurti sudėtingesnius implantus, kuriuose naudojama „fine hearing“  technologija ir minkšti, lankstūs elektrodai, apimantys visą ausies sraigę, o tai pagerina visų dažnių garso aukščio ir tono suvokimą.

Visiškas ir tikslus muzikos vaizdavimas

Boyer priduria: „Naudodamiesi šiais būdais, kochlearinių implantų vartotojai gali pagerinti savo muzikos suvokimą, nes muzikos signalas vaizduojamas išsamiau ir tiksliau“. Tai leido MED-EL išspręsti bendrąsias problemas, su kuriomis susiduria KI vartotojai, kai jie mokosi išgirsti vėl, pavyzdžiui, atskirti tam tikrus atskirus instrumentus, kai keli groja kartu, arba jausti skirtumą tarp akustinių ir elektrinių garsų. Kai kurie asmenys turi problemų su instrumentų derinimu. Balso ir instrumentinis skambesys taip pat gali sukelti KI vartotojams sunkumų, nes smegenys, sąveikaudamos su implantu, stengiasi apdoroti greitai kintančias vietas.

Vašingtono universiteto tyrėjai taip pat dirba kurdami geresnio dizaino metodus. Les Atlas, elektronikos inžinerijos profesorius, mano, kad svarbiausias uždavinys yra padėti KI naudotojams išgirsti kalbą triukšmingoje aplinkoje. Jo komanda sukūrė naują signalų apdorojimo būdą, suteikiantį implanto vartotojams galimybę atskirti skirtingus instrumentus ir geriau išgirsti muziką. Tyrėjai taip pat dirba prie metodų, kurių pagalba implantų vartotojai galėtų geriau suvokti garso aukštį ir melodiją.

Jungtinės Karalystės Southamptono universiteto komanda, pavadinta „The Music Focus Group“, nagrinėjo būdus, kaip padėti KI naudotojams turėti geresnę patirtį klausantis muzikos ir ją kuriant. Komanda pradėjo interaktyvią muzikos supratimo programą, kurioje „vartotojai gali atsisiųsti programinę įrangą ir reguliariai atlikti pratimus, kad galėtų persitreniruoti taip, kad geriau suprastų ir pradėtų mėgautis muzika“, – sako Richard Polfreman, muzikos docentas ir sąsajų tarp muzikos ir technologijos ekspertas.

Muzikos ir kalbos dažniai (Fellbaum, 1994)

Music-speech-frequencies

Palyginti su muzika, kalba paprastai yra gerai kontroliuojama, turinti nusistovėjusias ir nuspėjamas suvokimo savybes. Priešingai, muzikoje yra daug variacijų ir suvokimo reikalavimai gali skirtis atsižvelgiant į muzikantą ir grojamą instrumentą.

Kaip muzika skamba per kochlearinį implantą?

Klausytis muzikos per implantus kiekvienam žmogui bus skirtinga. Kiekvieno žmogaus klausos praradimo istorija yra skirtinga, kaip ir muzikos suvokimas po implantacijos. Smegenims reikia laiko (pakartotinai) prisitaikyti prie dirgiklių, todėl reikia papildomo laiko jiems apdoroti. Išmokimas išgirsti naudojant bet kurį kochlearinį implantą reikalauja kantrybės ir atsidavimo – tačiau kuo daugiau vartotojas klausys muzikos, tuo geriau ji jam skambės. Atlikdami tyrimą apie mėgavimąsi muzika , daugiau nei 90% MED-EL gavėjų pranešė, kad muzika skamba maloniai per jų kochlearinį implantą.

„Kuo daugiau jie klausys muzikos, tuo lengviau tai jiems bus tai daryti!“

– Ben Oliver, kompozicijos dėstytojas iš  Southamptono universiteto

„The Deafness“

Will OgdenWill Ogden anksčiau buvo grupės „The Deafness“ gitaristas. Per grupės trumpą karjerą jis grojo koncertuose su Paul Weller ir KT Tunstall – gana didelis pasiekimas paauglių grupei, kurios visi nariai turi klausos sutrikimų.

Ogden gimė kurčias, tačiau sulaukęs trejų gavo kochlearinį implantą, kuris pakeitė jo gyvenimą. Šiuos elektroninius prietaisus paprastai sudaro ir kalbos siųstuvai kaukolės išorėje, taip pat imtuvas ir stimuliatorius, įtaisytas chirurginiu būdu ausies viduje. Jie padeda žmonėms, turintiems sunkų ar gilų klausos praradimą, vėl girdėti.

Jis prisimena, kad pirmąją savo dainą išgirdo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje, kai jam buvo šešeri: „Daina vadinosi „Song Two“ ir ją atliko grupė „Blur“, priedainyje buvo labai gera „woo-hoo“ vieta, kuri mane tikrai užbūrė ir aš įsimylėjau muziką “.

Įkvėptas tėvo ir pop grupių „Oasis“ ir „Blur“ jis pradėjo lankyti gitaros pamokas, o jau netrukus rašė dainas. „The Deafness“ išsiskyrė prieš trejus metus, tačiau Ogden meilė muzikai išlieka, o KI technologinė pažanga padidino ir pagerino tai, ką jis girdi.

Taip pat skaitykite –> Kaip skamba garsai su kochleariniu implantu

 

Muzika kochlearinių implantų vartotojams

Ben Oliver, Southamptono universiteto kompozicijos dėstytojas ir „The Music Focus“ narys, sukūrė naują muziką, skirtą KI vartotojams, dažnai naudodamas kasdienius objektus. Jis sako: „Aš sukūriau kūrinį, pavadintą „By the Sea“, kuriame atlikėjai groja paplūdimio įranga, pavyzdžiui, kėdėmis, nardymo plaukmenimis ir kriauklėmis. Tai rodo, kad norint sukurti garsus nereikia muzikos instrumentų. Nemažai žmonių, kurie turi kochlearinius implantus, nurašo savo galimybes mėgautis muzika, tačiau kuo daugiau jos klauso, tuo lengviau tai gali tapti. “

Kompozitorius Oliver Searle taip pat yra parašęs muzikos žmonėms, turintiems kochlearinius implantus. 2008 m. Škotijos Karališkojoje konservatorijoje buvo surengtas jo pasirodymas „Noise Carriers“, kuriame daugiausia buvo grojami gerai žinomi kūriniai, tokie kaip „Auld Lang Syne“. Jis sako: „Mes renkamės silpnai skambančius instrumentus, tokius kaip trombonai, kontrabosai ir saksofonai – tai padeda žmonėms, su kochleariniais implantais, nes jie lengvai pagauti ritmus“.

Lengva klausytis

Pasikonsultavęs su žmonėmis, turinčiais implantus, kad išsiaiškintų jų pageidavimus dėl instrumentų ir muzikos stilių, O. Searle sugalvojo „Noise Carriers“. Nors jis sužinojo, kad daugeliui KI turinčių žmonių yra sunkiau klausytis klarnetų ar operos dėl jų tembro, svyruojančio vibrato bei skambesio, tačiau buvo ir klasikinės muzikos gerbėjų, ir pop mėgėjų.

Pop muzikos paprastai yra lengviau klausytis, nes yra pasikartojantys ritmai. Ray Glover (65 m.), Išėjęs į pensiją universiteto dėstytojas ir JK Nacionalinės kochlearinių implantų vartotojų asociacijos  sekretorius, dainuoja a capella chore per mišias katedrose. „Kochlearinis  implantas leido man ir toliau vertinti muziką, ypač po persitreniravimo, ir darbo su audiologu, vertinant tai, ką aš girdžiu.” Pažanga daroma taip, kad kochlearinių implantų vartotojai galėtų mėgautis vis aukštesnės kokybės muzika. Svarbus žingsnis yra galimybė prijungti muzikos grotuvus, tokius kaip „iPod“, tiesiai prie KI, taip yra blokuojamas visas kitas konkuruojantis garas. Technologinė pažanga ir tyrėjų darbai atveria naujus pasaulius muzikos mėgėjams. „Aš beveik 40 metų negirdėjau, kaip čiulba paukščiai, kol neturėjau implanto“, – sako Glover. „Bet dabar aš galiu atpažinti jų dainas iš atminties“.