Dažniausi klausimai apie kochlearinius impantus

Per visą jūsų klausos kelionę draugams, šeimos nariams, kolegoms ir kitiems žmonėms, su kuriais susitiksite, tikriausiai, bus įdomu, kokia technologija yra jūsų galvoje – jūsų klausos implantas. Žmonės visada domėsis technologijomis, kurių dažnai nemato, todėl gali užduoti klausimų, norėdami patenkinti savo smalsumą. Šiame įraše dalijamės patarimais, kaip atsakyti į keblius žmonių klausimus apie  kochlearinius implantus.

Savo klausos tapatybės supratimas

Nepriklausomai nuo jūsų amžiaus, yra labai svarbu priimti savo klausos implantą kaip savo tapatybės dalį. Savo klausos tapatybės supratimas gali užtikrintai paaiškinti, kaip veikia jūsų prietaisas ir kokia jo nauda jums. Tai gali padėti esant sunkiai socialinei sąveikai, o paaugliams – išvengti patyčių.

Mes skatiname mažų vaikų, kurie turi klausos implantą, tėvelius, sudaryti patirčių knygą, kurioje būtų aprašytas jų klausos praradimas, operacija ir jų klausos specialistų komanda. Tai leidžia jūsų vaikui repetuoti pokalbį apie savo klausą su draugais ir šeima. Tokiu būdu, kai jūsų vaikas pradeda lankyti mokyklą, jis gali žymiai drąsiau kalbėti apie savo prietaisą ir priimti tai kaip natūralų dalyką.

Dažniausi klausimai apie kochlearinius implantus ir patarimai, kaip į juos atsakyti

Kaip skamba garsai su kochleariniu implantu?

Tai bus labai skirtinga kiekvienam gavėjui ir tik jūs žinote, kokia yra jūsų patirtis. Kai kuriose svetainėse pateikiami modeliai, kurie skamba robotiškai ir silpnai, kiti pavyzdžiai yra turtingesni ir muzikaliau skambantys. Jei klausos implantą gavote būdamas vaikas, tai bus vienintelė jums pažįstama klausa ir negalėsite jos palyginti su tuo, kaip girdi kiti. Jei jums implantacija atlikta buvo jau praradus klausą, galbūt turėsite geresnį palyginimo tašką. Kalbėkite atvirai ir sąžiningai – draugai ir šeimos nariai tikrai norės sužinoti, kokia yra jūsų patirtis!

Ar kochlearinį implantą reikės nešioti visada?

Trumpas atsakymas yra taip. Kochlearinis implantas neišgydo ir nepataiso jūsų klausos, bet veikia klausą tiesiogiai stimuliuodamas klausos nervą, tad šį prietaisą nešioti turėsite visada, kad aiškiai girdėtumėte.

Kodėl triukšmingose situacijose negirdite taip gerai?

Klausos implantų procesorius gerai išskiria balso garsus ir leidžia jums lengviau girdėti balsus. Bet jei jūs esate kažkur su daug žmonių, kalbančių iš karto, procesorius nežinos, kurį balsą jums garsiau pasakyti. Bendradarbiavimas su klausos reabilitologu padės išmokti strategijų, padėsiančių geriau klausytis triukšmingose situacijose.

Ar galite skristi lėktuvu?

Taip. Einant per oro uostų patikrą yra naudinga turėti asmens tapatybės kortelę, kuri įspėtų komandą, ir paaiškintų, kodėl suveikia metalo detektorius, kai pro jį einate. Galite pasirinkti išjungti garso procesorius arba palikti juos įjungtus, tačiau šio proceso metu neturėtumėte patirti diskomforto.

Ar jums galima atlikti MRT?

MRT saugumas ypač svarbus kochlearinių implantų gavėjams, nes kiekvienas kochlearinis implantas turi vidinį magnetą, o MRT skenavimas gali tai paveikti. Beveik kiekvienam gyvenime reikės MRT, todėl žmonėms gali kilti klausimas, ką tai reiškia jūsų saugumui. Kiekvienas praėjusių 20 metų „MED-EL“ kochlearinis implantas buvo sukurtas taip, kad galėtumėte saugiai atlikti MRT.

Ar jis veikia iškart?

Klausos implantas nėra panašus į akinių porą, kurią uždėjote ir iš karto patiriate naudą. Kochlearinis implantas tiesiogiai stimuliuoja jūsų klausos nervą, o jūsų smegenys užtruks, kol ji atpažins ir sureaguos į šią naują stimuliaciją. Reabilitacija ir atkaklumas yra svarbiausias dalykas norint išgirsti geriausius dalykus su klausos implantu – taigi, turėkite kantrybės!

Daugiau informacijos apie kochlearinius implantus –> čia