Kaip skamba garsai su kochleariniu implantu?

Jei galvojate įsigyti kochlearinį implantą sau ar mylimam žmogui, tikriausiai turite daug klausimų. Ir nors daugelį iš jų klausos specialistui gana lengva atsakyti, yra vienas, kurį aprašyti gali būti labai sudėtinga. Kaip skamba garsai su kochleariniu implantu?

Internete yra daugybė vaizdo įrašų, kuriuose bandoma imituoti kochlearinio implanto garsą. Pavyzdžiui, šis iš Kochlearinių implantų tyrimų laboratorijos Arizonos valstijos universiteto. MED-EL kochlearinio implanto gavėja, vienoje ausyje turinti implantą, o kita ausimi girdinti normaliai, buvo paprašyta padėti jiems imituoti garsą.

Bet ar tai atitinka kitų kochlearinių implantų gavėjų patirtį? Penki MED-EL vartotojai iš viso pasaulio dalijasi, kaip skamba jų kochlearinis implantas.

„Niekada neradau kochlearinių implantų garso simuliacijos, kuri atitiktų tai, ką girdžiu aš su savo kochleariniu implantu“, – Mary Beth

Mary Beth iš JAV teigia, kad jokie įrašai nedavė jai tikslios idėjos, ko tikėtis. „Aš niekada neradau kochlearinių implantų garso simuliacijos, kuri atitiktų tai, ką girdžiu aš su savo kochleariniu implantu. Aš manau, kad visos simuliacijos skamba robotiškai ir joms trūksta visų tonų “, – rašo ji „HearPeers“ forume.

Why a Teacher of the Deaf Chose an Individualized Cochlear Implant

„Aš galiu atpažinti pažįstamus žmones vos tik išgirdus jų balsą. Dainose taip pat galiu atpažinti dainininkų balsus. Aš pastebiu žmonių akcentus. Tai aš turiu galvoje, kai sakau, kad viskas man skamba natūraliai su KI. Balsai, kuriuos girdžiu, neskamba robotizuotai, kompiuterizuotai ar plokščiai“, – aiškina Mary Beth.

„Geriausias pavyzdys, kurį galėjau pateikti, buvo Stephen Hawking“ – Teresa

Mary Beth pabrėžia, kad norint išgirsti „natūralų garsą“, kurį patyrė ir Teresa iš Australijos, prireikė kelių mėnesių mokymų: „Tiesiog bandydama žmonėms apibūdinti, kaip tai skambėjo, sakydavau, kad garsas yra šiek tiek elektroninis ir geriausias pavyzdys, kurį galėjau pateikti, buvo Stephen Hawking. Ir visi man sakė, ypač Alisa, mano audiologė, kad bus geriau. Aš iš pradžių kažkaip netikėjau ja. Maniau, kad taip bus visada“.

„Bet aš pradėjau pastebėti, kad žmonės, su kuriais nuolat bendrauju – mano mama ir mano partneris, pradėjo skambėti normaliau. Jie pradėjo skambėti kaip jie patys“.

„Ir Alisa man vis sakydavo: „Praktika, praktika, praktika „. Taigi aš klausydavau muzikos, eidavau į kavinę ir tiesiog užsiimdavau savo įprasta veikla, kuri man patiko. Galų gale, po kelių mėnesių viskas pradėjo skambėti normaliai“.

„Aš iškart atpažinau dainas, nors jos skambėjo šiek tiek kitaip“ – Claire

Claire taip pat pastebėjo didžiulį pokytį, kaip jos kochlearinis implantas skamba kartu su muzika. „Važiuodama namo po įjungimo nusprendžiau įsijungti muzikos, kad pamatyčiau, koks skirtumas. Tai buvo didžiulis nusivylimas. Negalėjau suprasti ar atpažinti nė vienos savo mėgstamos dainos. Tačiau aš neleidau rankų, nes galų gale tai yra ilgas mokymosi procesas ir aš žinojau, kad viskas pagerės “.

The New Sounds of a Cochlear Implant: Claire Stancliffe

Vis dėlto ilgai netruko, kol viskas pagerėjo: „Po kelių savaičių implanto naudojimo garsai tapo natūralesni ir aš vėl grįžau prie muzikos klausymosi“, – savo tinklaraštyje pasakoja Claire. „Aš iškart atpažinau dainas, nors jos skambėjo šiek tiek kitaip: girdėjau daugiau muzikos ir instrumentų. Dabar aš mėgaujuosi muzika daug labiau nei anksčiau“.

„Mano gražus žmonos balsas nuskambėjo kaip Ančiuko Donaldo“, – Chuckie

Policininkas Chuckie savo pradinį aktyvavimą apibūdina kaip nuviliantį, rašydamas, kad mano dabartinio žemėlapio „derinimas“ buvo toks tolimas, kad mano gražus žmonos balsas nuskambėjo kaip Ančiuko Donaldo ir mane tai graudino“.

Laimei, mano audiologas buvo nuostabus ir dirbo su manimi 2 dienas, kol radome žemėlapių sudarymo strategiją, kuri man atrodė „normali“, o mano smegenys priprato prie naujo informacijos metodo. Pirmus metus man kilo sunkumų, tačiau aš laikiausi numatytos programos su reguliaria reabilitacija (logopedine terapija ir pan.).

Cochlear Implant Story: A Real-Life Robocop

Tačiau jo atkaklumas atsipirko: „Kažkada kitų metų pavasarį, atrodo, aš pagaliau turėjau akimirką, kai viskas atsistojo į savo vietas ir nuo to laiko aš sėkmingai naudojuosi savo implantu“.

„Žmonės pradėjo skambėti kaip žmonės“ – Matt

Matt pirmasis balsas, kurį jis išgirdo po kochlearinio implanto aktyvinimo, skambėjo labiau nei antžeminis. „Staiga išgirdau šį triukšmą. Nebuvau tikras, kas tai buvo, bet tai buvo kažkas. Apsidairiau ieškodamas jo šaltinio ir supratau, kad tai yra balsas. Mažas, miglotas, burbuliuojantis, gurkšnojantis ateivio balsas“, – rašo jis savo dienoraštyje.

Matt laimei, viskas greitai pagerėjo: „Svetimas balsas pradėjo keistis ir tapo nebe toks svetimas. Garsai pradėjo įgauti prasmę ir žmonės pradėjo skambėti kaip žmonės. Buvau toks nustebintas ir nepaprastai laimingas“.

My Cochlear Implant Journey: Bring on the Beeps!

Dabar jam patinka girdėti net pačius paprasčiausius garsus: „Aš žmonėms sakau, koks nuostabus yra cikadų garsas naktį. Kaip gera yra galėti išgirsti Šnarančių lapų garsą. Kaip smagu klausytis miegančio šuniuko kvėpavimo. Visi tie nuobodūs kasdieniai garsai, kuriuos žmonės laiko savaime suprantamais dalykais, jie yra gniaužiantys kvapą“.